Számítógépes zenélés, zeneszerkesztés Pc-n. Zenei Szoftverek, Hangminták, VST, Midi vezérlők, Softsynth, Hangkártyák, Hírek, Cubase, Reason, Sound Forge, Cool Edit, Ft2, Fruity Loops, FL, ReCycle, ReFill

zeneszerkesztes.blog.hu

Milyen Zeneszerkesztő Szoftvert érdemes használni ? (2.rész) Alapfogalmak

2007. május 29. - Korpa

 Több fajta zeneszerkesztő szoftver is létezik ahhoz, hogy tudjuk melyik mire használható, és hogy hogyan működik érdemes néhány alapfogalmat tisztába tenni. A hangokat és a zenét 2 formában tárolhatjuk a számítógépen (vagy más eszközben). Audio jeléként vagy MIDI "üzenet"  formátumban.

Audio jel: Az audio jel lényegében egy hang, folyamatos jellé digitalizált változata. Ha felvesszük a saját hangunkat egy mikrofonnal, és ezt elmentjük a gépünkre akkor már van is egy audio file-unk.(Pl..WAV, vagy .AIF kiterjesztésű)  Ez a felvett hang lehet hangszer hangja vagy macskanyávogás is amit rögzítünk a géppel. Így néz ki egy audio jel képe egy egyszerű hangvágó szerkesztő programban megjelenítve:                   

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MIDI "üzenet":  A midi egy zene leíró nyelv, (szabvány) amit minden digitális zenei eszköz megért Pl: szintetizátorok, dobgépek, samplerek, számos zenei szoftver, még a mobiltelefonok is (MIDI csengőhang). Egy ilyen midi üzenet dióhéjban azt tartalmazza, hogy Melyik hangszer milyen zenei hangon, mikor és meddig szóljon, milyen hangerővel. Tehát, ha mi játszunk egy billentyűzeten és ezt rögzítjük midi üzenetként, minden egyes hang, amit leütöttünk, külön ilyen midi üzenetként elmentésre kerül. Ezeknek  a MIDI üzeneteteknek minden egyes paramétere szerkeszthető  utólag egyenként vagy csoportosan, és természetesen visszajátszható  bármilyen eszközön ami MIDI kompatibilis. Így néz ki egy midiszerkesztő

:

  

Függőlegesen középen látható a zongora billentyűzet. Tőle jobbra, a vízszintes kék csíkok a MIDI üzenetek. Amelyik billentyű mellett van a kék csík, azon a zenei hangon szólal meg a hang. Amilyen hosszú a kék csík vízszintesen olyan hosszan szól időben a hang. Alul a függőleges vékonyabb kék csíkok magassága jelöli a billentyűleütés erősségét, ez határozza meg az adott hang hangerejét.

A különbség a MIDI és a AUDIO között, hogy az AUDIO jel az maga a hang, vagy zene, tökéletes leképeződése. Úgyan, úgy szól, mint az eredeti hang, amit felvettünk. Változtatásra van lehetőség, de nagyon nagy megkötésekkel.  A Midi jeleket pedig inkább a kottához hasonlítanám, amit bármilyen hangszeren el lehet játszani, át lehet írni stb. Korlátlanul szerkeszthető viszont a megszólaltatott hang minősége nagyban attól függ, hogy milyen eszköz szólaltja meg a midi üzeneteket. Nem mindegy, hogy egy midi file-t egy mobiltelefon vagy egy drága PC-s virtuális hangszer vagy egy Access Virus Szinti szólaltat meg. (ezekről később)                

A bejegyzés trackback címe:

https://zeneszerkesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr688671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoli 2007.12.11. 21:20:39

Holl lehet letölteni? a midit?
süti beállítások módosítása