Számítógépes zenélés, zeneszerkesztés Pc-n. Zenei Szoftverek, Hangminták, VST, Midi vezérlők, Softsynth, Hangkártyák, Hírek, Cubase, Reason, Sound Forge, Cool Edit, Ft2, Fruity Loops, FL, ReCycle, ReFill

zeneszerkesztes.blog.hu

Milyen hangkártyát érdemes venni? Mi az ASIO? Mi az a latency? Mi a DSP?

2007. június 15. - Korpa
Zenét szerkeszteni elméletileg minden hangkártyával tudunk. DE! Nem mindegy, hogy milyen, minőségben és mennyi kompromisszummal. Ahhoz, hogy tudjuk milyen hangkártyát, szeretnénk vásárolni, használni, el kell döntenünk, hogy mire fogjuk használni hosszútávon. HA nincs sok pénzünk, vagy nem vagyunk biztosak a zenei karrierünkben, akkor nem érdemes komoly hangkártyába befektetni. Általában ilyenkor érdemes kb. 5000 Ft ért venni egy Soundblaster Live-ot. A lenti képen egy  Sound Blaster Live látható.


 
 Ha Midi eszközt szeretnék rákötni, Pl. midi billentyűzet akkor olyat, amin van midi csatlakoztatási lehetőség is! (több fajta is létezik). Ha e mellet a megoldás mellett döntünk, akkor is viszonylag jó minőségben tudunk felvenni mikrofonnal, gitárral (előerősítő azért nem árt de nem kötelező). Ezzel az olcsó megoldással viszont sajnos arra számíthatunk, hogy nem vagy nagyon rossz minőségben tudunk csak több csatornát egyszerre felvenni, keverni. Komoly VST hangszereket, effekteket vagy más effekt sorokat se tudunk jó minőségben, élőben használni. De azért ez is elég lehet otthoni hobbizenélgetéshez. Alap gitártorzításhoz, effektezéshez vagy akár nem stúdió minőségű demo anyag elkészítéséhez is. Ha valaki ennél többet szeretne, a következő kategória, amibe érdemes beruházni, olyan 26000 Ft- 50000 FT ig. terjedő Bruttó ár között mozog igénytől függően. Az a ilyen kategóriába tartozó hangkártyával felszerelt rendszerek már a haladó zenészeknek se okozhatnak csalódást, otthoni használatra. (Megközelíthetik az olcsóbb stúdiók minőséget is.).
A 10 legfontosabb dolog amire érdemes odafigyelni hangkártya választásnál:

1. ASIO-t támogat e (vagy van e hozzá megbízható AISO Driver )? Mi az ASIO ?? Leírás lejebb!
2. DSP jelfeldolgozója van e ? Mi az a DSP ? Leírás lejebb !
3. Külső vagy belső a hangkártya?
4. Mennyi a csatlakozók száma? (igény szerint. Van e digitális kimenet és az milyen fajta.)
5. Hány bites? A mai hangkártyák 24 bitesek (ennél kisseb ne legyen).
6. Mekkora a Mintavételi frekvenciája? : A mai hangkártyáknál ez az érték 192 kHz (ennél kevesebb ne legyen. )
7. MIDI ki/bemenetek száma.
8. Mikrofon előerősítővel rendelkezik e ?
9. Milyen a Ki és Bemeneti jel/zaj viszonya.
10. Zeneszerkesztő szoftver vagy hangkönyvtárat adnak e hozzá.
 
Mi az ASIO??(Audio Stream Input Output) Egy olyan szabvány, amely segítségével a számítógép közvetlen elérést kap a hangkártyákhoz. Így a hanghoz tartozó jeleknek nem kell, hogy a Windows multimédiás "lassító" rendszerén keresztül menjenek. Ezzel jelentős gyorsulás érhető el. Zenélésnél ez nagyon fontos lehet, hiszen ha játszunk egy hangszeren, vagy akár éneklünk egy mikrofonba, és a játékunk/ énekünk hangját (feldolgozott jelet) nem szinte azonnal halljuk vissza, (monitoring) hanem jelentős késéssel akkor lehetetlené válik a pontos feléneklés / feljátszás. Ezt a késés időt (latency) milisecundum-ban mérik. Minél kisebb az érték annál kevesebb a késés és ez nekünk annál jobb. A latency legalsó értéke sokkmindentől függ. A gépünk, alaplap, processzor gyorsaságától, hangkártyától és még sok minden mástól. Az ASIO driver a 600-800 ms késési időt   10-20 ms-ra csökkenti. A latency időt ASIO kontrol panelen tudjuk beállítani, de ha kisebbre veszük a gépünk-hangkártyánk képességeinél. Akkor elkezd recsegni, ropogni a hang és a rendszer megbízhatatlanná válik. Érdemes rászánni egy kis időt hogy mi az a legkisebb érték, ahol még tökéletes a hangminőség és stabil a rendszer. Ha zenélni szeretnénk mindenképpen olyan hangkártyát válaszunk, amihez van megbízható lehetőleg gyári ASIO driver. A Sound Blaster Live- hoz megbízható ASIO driver letölthető ingyen innen, és a hozzátartozó infók is megtalálhatók, ugyan ezen az oldalon.
 
 
Mi az a DSP ? (Digital signal processing) Egy digitális jel feldolgozó processzor, amely képessé teszi a komolyabb hangkártyákat arra hogy a számítógép terhelése nélkül, önállóan végezze el a hang feldolgozását. Ennek segítségével nem terheli le a gépünket az olyan műveletek, mint a keverés, vagy a valós idejű effektek, effektsorok.
 
Külső, vagy belső a hangkártya? Egyszerű a különbség. A belső kártya a számítógépházon belül helyezkedik el, és a PCI portba csatlakozik. Hátránya, hogy nehezebb hordozni, átteni másik gépbe viszont, ezek általában olcsóbbak úgyan olyan tudású külső társaiknál. A képen egy audiophile2496 belső hangkártya.  

 













A külső kártya a számítógépházon kívül helyezhető el, és pl. USB-vel csatlakozik a számítógéphez. Könnyebben hordozható, csatlakoztatható viszont drágább mint egy hasonló tudásu belső hangkártya.
A képen egy E-MU0202 külső USB-s kártya.
 















Végül egy kép a Focusrite Saffire külső kártyájáról a 100000 ft körüli kategóriából.


 

Persze még ennél a kártyánál is vannak, akár sokkal drágább hangkártyák is. Ha viszont  valaki 2007-es nyugati hangzású, csúcs minőségű zenét szeretne készíteni, a jól felszerelt Stúdiókról se felétkezzen meg.   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zeneszerkesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr599388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Putnoki Zoli 2007.11.01. 00:41:25

Szia!

Nagyon frappánsan összefoglaltad, amit a hangkártyákról illik tudni egy magamfajta zenészléleknek - sztem sokan hasznosnak fogják találni!

A segítségedet szeretném kérni:
Nemrégiben levseréltem asztali gépemet egy laptopra - hely hiány miatt kényszerültem rá.
Vettem a géphez egy USB-s midi interface-t, és most annyira csúszik a midi jel egy szintetizátorról való feljátszáskor, hogy az már szinte másodperben mérhető. A gépen egy integrált AC97 kártya van, és 256MB DDR2 RAM.
Biztosan kevés lehet a RAM-om, azt viszonylag egyszerű orvosolni. Olvastam, hogy megjelent az SB AUDIGY ZS2 (PCMCIA)notebook hangkártyája, és viszonylag elérhető áron meg lehet kapni. Az tuti, hogy a digitalizálásom meg lenne oldva vele, de a midi problémám is megoldódna egy ilyen kütyüvel?
Ha tudsz, kérlek segíts nekem!

Köszönöm!

Üdv.: Putnoki Zoli

baloo.bs 2007.12.05. 00:10:27

Sziasztok!Ha valakinek van egy m-audio mobilepre usb tipusú eladó hangkártyája(persze reális áron)20-25 e.körül az írjon.baloo.bs@freemail.hu kösze

laguna56 2008.02.22. 07:31:53

Most találtam rá erre az oldalra, és nagyon örülök , mert számomra nagyon hasznos és tanulhatok!
Kérdezni szeretnék (remélem itt lehet...)
Alaplapomon Realtek ALC-883-as audio codec van.
Tudom ezt zeneszerkesztésre használni? Nincs rajta midi port, de talán midi-usb átalakítóval rádughatom a midi billentyűzetemet, de azt sem tudom létezik-e hozzá megfelelő ASIO driver?
Midizésen kívül elektroakusztikus gitár hangját szeretném felvenni.
Régebben SB live hangkártyával oldottam meg, de új gépem van, és ha lehet, szeretném elfelejteni a KX drivert.
Köszönöm ha valaki segíteni tud!

journeyman 2008.04.26. 15:35:47

sziasztok.
par napja rendeltem meg egy focusrite saffire kulso hangkarit, es most talaltam meg ezt az oldalt ezzel a cikkel, es az aljara biggyesztve egy saffire kep, egy enmkeves arral. meglep hogy otthon ennyibe kerulne? :-o ritkan bujom a magyar oldalakat, ezert nem vagyok tisztaban az otthoni arakkal, igenyekkel. egy dolgot viszont remelek: hogy nem nyultam melle, hogy egy saffire-t valasztottam :)

udv

Timo 2008.05.28. 23:46:44

szia most találtam rá erre az oldalra,és segítséget szeretnék kérni.
Van egy core duos 1.5gb ramos laptopom.
Saját Hd hangkártyát használok, 1 külsö usb midis billentyűzetet, cubaset és sok vsti-t.
Az lenne a gondom,hogy van asio driverem és mégis késik a hang a midis billnetyűzetről való feljátszásnál.
Mi lehet a gond?
Előre is köszi

ZSOLA 2008.06.27. 14:18:11

de nagy ez az oldal!!minden kérdésemre választ kaptam!király:)

attila 2008.07.25. 01:50:48

hello. en csak most kezdek foglalkozni "studiomunkaval",csak egy egyszeru demot szeretnenk kesziteni,a kerdesem csak annyi volna hogy laptopos Realtek High definition hangkartyahoz letezik e valamien ASIO driver,vagy valamilyen hasonlo megoldas.Vagy vegyek egy kulso hangkartyat.

Korpa · http://zeneszerkesztes.blog.hu/ 2008.07.25. 10:48:03

Helló attila!

A Realtek High definition hangkártya egy alaplapi hangkártya. Az alaplapi hangkártyák a legolcsóbb legegyszerűbb megoldások, e miatt sajnos ASIO driver nincs hozzájuk. Nem tudom pontosan mire szeretnéd használni, de alaplapi hangkártyával nem szokott semilyen zene, hang készítés összejöni,de azért egy próbát meg ér ( kettőt már nem ). A minimum egy sond blaster live amiről írtam is, de az se a legjobb megoldás. Manapság 20 000 forint fellet kezdődnek a zenélésre igazán használható kártyák.

Árpi 2008.09.04. 10:53:22

Sziasztok!

Én most készülök venni egy E-MU 1616m pci hangkártyát. Nem kell mondanom ...profi.Sok helyen utána olvastam ennek annak és ez a legoptimálisabbnak számomra. Mielőtt megveszem mindennek utána néztem.Első szempontom a hangminőség 2.- csatlakozási lehetőségek 3.-ár.
Régebben volt egy E-MU 0404 hangkártyám. Ez a típus az E-MU hangkártyák legkisebb tagja, de senkit se tévesszen meg a "legkisebb" szó.
Annó jutányos árom mindössze 10E Ft-ért(ajándék ár) szerezte meg bátyjám.Akkoriban még annyira nem foglalkoztam ezzel, de az otthoni márkátlan 125 W-os hangfalakat megszólaltatta, szép mély és elég sok funkciós equalaizer.Akkoriban eladtuk nemsokkal a vétel után kb 1 hónappal, mivel nem volt rajta mikrofonbemenet, és ugyebár msn... stb programokhoz igencsak kellett.E-MU 1616m PCI hankártya azért is szükséges számomra, mert otthoni studiózáshoz teljesen jó. Analóg bemenet tökéletes mivel gitárt és szintetizátort akarok rákötni zenekészítéshez és ezért sem felene meg mondjuk a E-MU 0202. E-MU-k közül a 1616m-nek információim közül lehet a legszebb hangja. Nem beszélve az ASIO 2 és DSP-ről, ami megint alapfeltétel volt választáskor.Igaz ezen sincs sztereó mikrofonbemenet, de ezt egyszerű usb-s mikrofonnal oldom majd meg. Más véleményem a hangkártyákról és úgy általában a "hiper szuper" 5.1 - 7.1 berendezésekről:
-nem mondom nagyon jók, de ha profi munkát akar valaki, vagy csak egyszerűen legjobb hangminőséggel akar élni az mindenképp a sztereo a zenehallgatásban.
A világ legcsúcsabb hangberendezései is csak sztereo. Meg úgy vagyok vele ha már tényleg minőségi hangot akarok hallgatni az 7.1-ben nem adja vissza azokat a hangokat. Azért is mert digitális és mert az olyan erősítők integráltak ...stb. Sosem fog olyan hangot produkálni mint egy profi sztereo hangcucc.
Nem beszélve ha mondjuk 7.1 akkor abban már összesen 8 hangfalra kell költenünk és erősítőre is és még plusz hely is kell és normális méretű szoba. Ahelyett, ha csak sztereóra költenénk mind azt a pénzt, a 7.1-től, utól sem érhetné a sztereóra költött pénzünkért kapott hangminőséget.Kitérnék még az 5.1-es házimozirendszerre(most a boltokban vásárolható komplettre gondolok).Van 1 mélynyomó és 5 kicsi hangfalnak sem nevezhető hangdoboz.Az 5 hangforrás sziszeg a füledbe és valahonnan szól a mélyláda....gusztustalan.Számomra élvezhetetlen és zavaró. Helyette inkább quadrofónia, gyengébbek kedvéért 4 egyfoma nagyságú NAGY hangfal. Így feleslegessé válik a mélyláda és megvan a térhangzás,és a hang is sokkal szebb. Persze ez már ízlések és pofonok, mert kinek mi a kívánsága vagy mekkora a pénztárcája.Persze a mozizáshoz a legjobb a 7.1 megfelelő hangfalakkal és hellyel, mint amit mondtam is. Egyetlen hátránya rengeteg pénz.
Egyenlőre ennyi, majd ha meglesz a kártya írok ide véleményt. Addig is jó zenehallgatást.

ati 2008.09.04. 13:43:13

EN VAGYOK A KIRALY !!!

Gajj 2008.09.16. 12:39:31

Sziaaztok!
Lenne egy kérdésem.
Szeretnék a lehető legkisebb késéssel midizni.
A kxproject - Asio-nál láttam 0.6-ms-os késési beállítást. Tudja-e valaki milyen cucc kell a recsegésmentes müködéséhez.
A gépem 3 gh pentium, 1.5 giga memória, de a hangkártyám gyenge SB. Audigy 2- gondolom ezzel van a baj. Milyen hangártyát tudtok ehhez a konfig.-hoz ajánlani amivel az említett kis késésü beállítás használható. Dsp- s hangkártya kell hozzá?

Árpi 2008.09.16. 13:47:14

Helo Gajj!

Szerintem vegyél E-Mu 0404 hangkártyát. Nem fogsz benne csalódni e téren. És a hangja is ott van.Ha kérdésed van írj mailt: arpman@citromail.hu

Árpi 2008.09.18. 13:13:12

Sziasztok ! Végre megvan az E-MU 1616m PCI hangkártya. Nos nem is tudom hkezdjem. Talán ott hogy , nem egyszerű. Elég bonyolult használata van, és annál profibb. Olyan sok külyü és beállítás equalaizer stb... hogy el veszek bennük.
Aki otthon akar studiózni annak ajánlom. Biztos h minden igényt ki fog elégíteni. A mikrofont szimetrikus (cannon) csatlakozóval oldottam meg, mondjuk máshogy nem is lehetne :D. A skype on egyből észrevehető visszajelzések fogadtak (tiszta beszédhang).Azt mondják olyan mintha rádiót hallgatnának :). 0 késés és 0 zaj. A kis erősítő maximumra tekerve és ugyanígy a hangárgya is, semmi zajt nem fogsz hallani. A gép újraindításakor sincs a zavaró "katt" hang. Aki kíváncsi még valamire nyugodtan írjatok, addig is van mit tanulni rajta. Ja és a hangja :D. A hangról annyit hogy nagyon tiszta. Egy jó minőségű hangfile-nál pl: egy rock zenénél szép külön elválasztható hangok, cin , dob, gitár tisztán dinamikusan. :) minden jót

bartaszili 2008.10.08. 22:53:34

Üdv!

Kérdés: a külső USB2.0 csatlakozású kártyák is minimális késéssel közvetítik az adatokat oda-vissza a PC-re kötve? Erősítse meg valaki, hogy semmi gond nincs velük, mert nekem valahogy ellenérzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Ja, modernebb PC-re gondoljatok, tehát min. 2GB DDR2 RAM dualban, S-ATA2 7200 HDD, 2.2GHz proci 1-2 magos nagy FSB-vel, Vista rajta.

Azért érdekel, mert kéne egy új hangkártya. SB Live!-om volt valamikor, de már nincs meg. Azt szerettem. De akarok a jövőben egy új szintit, amihez adnak ilyen olyan szoftvert is - mert mostanság már mindenhez számítógép kell... És nem ártana hozzá valami, amivel komolyabb hobbi szinten össze lehetne hozni.

Tetszene ez az USB-s megoldás, hogy ha akarom a PC-re dugom, ha akarom egy laptopra, stb - cipelhetem a szintivel együtt, ilyenek. Csak az ellenérzéseim, holott még sose próbáltam ilyet.

Nagy Ferenc · http://www.kontrollze.hu 2008.10.13. 13:14:40

Sziasztok!
Otthoni stúdiózásra( énekfelvétel, akusztikus gitár felvétel) kellene hangkártya.
E-MU 0404 esetleg? Használt is érdekel.
Üdv!
kontrollze@gmail.com

csutiozd 2009.02.13. 21:12:54

Üdv! Remélem tud v.ki segíteni!
Otthoni zeneszerkesztés és Demo anyagok készítése a cél.
Van egy Yamaha Tyros 2-őm, na meg plusz van PC-m is. A hangszert USB-vel is lehet MIDI-zni. Így érdemes, vagy inkább egy jó hangkártyán keresztül?

infy 2009.03.05. 01:05:54

A cikk írójához szeretnék egy kérdést feltenni.
Egyenlőre csak itthon hobbi szinten szeretnék Ableton Live! + Midi Controller + "DJ" Fejhallgató kombinációval mixelgetni, hogy később egy saját Podcasten közzétehessem őket.
Milyen hangkártyát ajánlasz ilyen célra? Tehát kéne 1 kimement amire hangfalakat dugom + 1 amire a fejhallgatót dugom a cue mix -hez.

infy 2009.03.05. 01:08:40

u.i.: amit még efelejtettem. Legyen hozzá ASIO támogatás.

Esetleg erre a célra a cikkben említett SB Live is elég lenne?

infy 2009.03.05. 01:26:48

u.i.: Ahogy nézem a digitális kimeneten kívül az SB Live -on csak 1 kimement van úgyhogy semmiképenn se lenne nekem elég :) Nekem kéne 1 Line out + 1 headphone kimenet.

Korpa · http://zeneszerkesztes.blog.hu/ 2009.03.05. 08:48:02

Szia Infy!
3 féle megoldást javasolnék a problémára:
1. Vagy 2db olcsóbb hangkártyát használsz, akkor is meg van a kellő kimenet szám.
2. A másik olcsóbb megoldás: Olyan hangkártyát használsz, aminek 1 sztereó kimenete van, ami 2db mono kimenetből áll. Így a gyakorlatban 2 db kimeneted van. amit külön-külön tudsz használni (sajnos mindkettőt csak monoban)
3. Veszel alapból egy olyan kártyát, amin meg van a megfelelő ki/be menet szám ( 2 sztereo kimenete van )
Az első megoldásnál lehetnek problémáid. A második is csak egy otthoni megoldás.
A harmadik lenne az igazi, de annál mélyen a zsebbe kell nyúlni. 40 - 50 ezer forint egy olyan kártya ami DJ-zni kimondottan alkalmas.

infy 2009.03.05. 10:32:01

Köszi a kimerítő választ :)
Érdemes használtan venni a 3. megoldáshoz hangkártyát vagy csak újonnan?

infy 2009.03.05. 20:48:16

Ezt a hangkártyát néztem ki:
www.roland.com/products/en/UA-1EX/

Vélemény? :)

Korpa · http://zeneszerkesztes.blog.hu/ 2009.03.06. 08:36:34

Szia Infy!
Ha kb. 20 ezer forinttal rendelkezel, akkor a választás szerintem nagyon jó. Én inkább az új hangkártya vásárlásnak vagyok híve, mert ha elromlik pár hónapon belül, akkor oda a pénz és hangkártya sincs. De nagyon jó árral esetleg érvényes garanciával akár engem is meg lehetne győzni használt hangkártyáról.

tonyek 2009.08.23. 11:25:39

hali! van egy emu 0404 eladó , dobozában instal lemezzel proramokkal , full gyári ,ha érdekel valakit 06702504922 , tonyek84@hotmail.com

tonyek 2009.08.23. 11:26:56

hali! van egy emu 0404 eladó , dobozában instal lemezzel proramokkal , full gyári ,ha érdekel valakit 06702504922 , tonyek84@hotmail.com
az ára.: 18.000 ft

Ceryx 2009.09.02. 09:54:31

Hali!

Olvastam a cikket és nagyon örülök, hogy így össze lett foglalva mi micsoda. De amatőr létemre még mindig nem tudom eldönteni, hogy milyen hangkártya lenne megfelelő nekem és nem is ismerem őket, ezért ehhez kérnék tanácsot, ajánlást.

Amihez kéne:
Alapból minőségi zene -hallgatásra (-szerkesztgetésre) kellene ill szeretnék zenélgetni &/ zongorázni. (esetleg elektromos gitárhoz) Filmezésgetek is (de nem követelmény az 5.1).
Ami van:
Noti, azaz külső hangkártya kell!!, ehhez van két aktiv studio hangfalam meg egy usbs midi billcsim.

Gondoltam egy emu0202 re, de nem tudom elég-e. Valami hasonlo árfekvésü kéne (de inkább legyen minőség mint olcso).

Köszönöm előre, ha irtok. üdv

Shaunda 2010.01.08. 09:50:05

Sziasztok! eBayen találtam rá erre az e-mu 1616m hangkártyára. Nem értek annyira hozzá, meg élőben még nem is láttam ilyet, de ennyi pénzért nem lehet benne valami csalás? Mindegyik 1616m-es képen ott van a cuccon valamilyen kártya, ezen nincsen, akkor lehet az hiányzik, és azért csak ennyi?

itt a link:
cgi.ebay.com/E-MU-1616M-MicroDock-M-Audio%2FMIDI-Interface-Expander_W0QQitemZ300381167567QQcmdZViewItemQQimsxZ20091227?IMSfp=TL091227166001r3352

Attila_74 2010.01.15. 10:06:56

Sziasztok!

A napokban vettem használtan egy e-mu 0404 PCI hangkártyát. A driver felment, semmi fekiáltójel vagy ilyesmi... viszont audio és midi jel nem megy se ki, se be. Ha lejátszok audio filet, vagy VSTi szól, a kivezérlésjelző megy a csatinál is és a masternél is, hang viszont nincs. Zenész vagyok, hasonló technológiával dolgozom lassan 20 éve, úgyhogy az alapvető beállítási problémák szerintem kilőve. Van valakinek hasonló tapasztalata?

Thx,
A.

jgabor6 2010.02.15. 21:09:22

Sziasztok:nekem egy aránylag olcsó hang kártya kellene,othoni zene felvételre.ha van valakinek,írjon.

berge2007 2010.03.10. 23:14:26

Király ez a blog már a kérdésekből is választ kaptam!

Nekem kifejezetten egy valamilyen forrásból származó hangfolyam időkódját kellene Etherneten terjesztenem show-controll céljára.
Az ilyen típusú PCI hangkártyákkal és az ASIO driverükkel megvalósítható ez max 1-5 ms késleltetéssel?
És USB-ssel?

Az időkódokat SPDIF-en le lehet szedni vagy vannak SMPTE,VITC kimenetű kártyák is ?

Sajna SPDIF-re annyit találtam hogy lehet benne időkód alcsatorna, de pl. hogy az én alaplapi hangkártyám belerakja-e azt nem tudtam kideríteni ...

Tud valaki pontosabb infót akár linket amin elindulhatok ?

Előre is köszönöm,

berge

xemi 2010.04.02. 02:33:35

Sziasztok!

Venniszeretnék egy hangkártyát valami normális minőségben gondolkozom amit nézegetem e-mu 0404 hangkártya csak agódom hogy esetleg nagyon alpzajaos és belehallacik az akapellába?

eposz 2011.12.15. 12:32:26

Biztos, hogy a 192 kHz mintavételi frekinél kevesebb ne legyen olyan kritikus? (Ld fenn 6. pont a listában). A cikkben is fényképpel hivatkozott Focusrite nem gagyi és általában a max. mintavételi frekvenciája 96kHz. Jelent ez vmi hallható hátrányt?

Ld pl:
www.hs-online.com/hu/USB-hangkartya-364/Scarlett-8i6-4708.html

eposz 2011.12.16. 09:51:13

@Korpa: SZia, Biztos, hogy a 192 kHz mintavételi frekinél küszöb olyan kritikus? (Ld a 6. pont a listádban). A cikkedben fényképpel hivatkozott Focusrite nem gagyi és általában a max. mintavételi frekvenciája 96kHz. Jelent ez vmi hallható hátrányt?

Ld pl:
www.hs-online.com/hu/USB-hangkartya-364/Scarlett-8i6-4708.html

Korpa · http://zeneszerkesztes.blog.hu/ 2011.12.16. 10:16:13

@eposz: Szia Eposz ! Jogos a kérdés :) Nagyon régi a post (4 éves) Amikor írtam még nem volt ilyen sokféle elérhető hangkártya a piacon, és ez egy egész jó megközelítés és kritérium volt. Az akkori kártyák közül amelyik nem tudta a 192 kHz-et az másban se volt jó volt. Elég nagy paci rés volt a hangkártyák között. Mostanában sajnos nem vagyok naprakész a témában, de úgy látom, hogy mára ez teljesen megváltozott. Ma már simán lehet venni olyan hangkártyákat ami használható és nem tudja a 192 kHz es mintavételezést.

eeerew 2012.04.16. 11:40:36

Sziasztok, lenne pár kérdésem. Tudom ez nem Reason blog, de én ezt a programot szeretném leginkább használni a hangkártyámmal.
Nekem egy SoundBlaster X-Fi 5.1 Sorround hangkártyám van és az lenne a kérdésem, hogy optimális-e ez a kártya zeneszerkesztésre, és használ-e valaki közületek ilyet?
Másik kérdésem lenne, hogy a Reasonban amikor kész van egy számom, frankó a hangzás amikor az ASIO driveren keresztül hallgatom, de amint exportálom, rosszabb minőségű hanganyagot kapok. Gondolom ez azért van, mert az alap integrált hangkártyát használja a program a hang lementésére.
Ezt nem tudjátok hogy lehetne orvosolni hogy ne így tegyen?
Előre is köszi a válaszokat!

István2013 2013.01.11. 11:19:57

Sziasztok!
Segítsetek kérlek.
Annyira kezdő vagyok hogy nagyon. Problémám: milyen hangkártyát vegyek?
Amit szeretnék: 1 mikrofon +2 hangszer (gitár)felvételt készíteni...tehát ennyi bemenet..
rászánnék 25-30eFt.
Köszi előre is.
süti beállítások módosítása