Számítógépes zenélés, zeneszerkesztés Pc-n. Zenei Szoftverek, Hangminták, VST, Midi vezérlők, Softsynth, Hangkártyák, Hírek, Cubase, Reason, Sound Forge, Cool Edit, Ft2, Fruity Loops, FL, ReCycle, ReFill

zeneszerkesztes.blog.hu

Ingyenes online zongora leckék, billentyű (keyboard) oktatóanyagok, zeneelméleti anyagok.

2007. november 24. - Korpa
Most hagyjuk egy kicsit a potméterek, csúszkák tologatását, csavargatását. Pihentessük az egerünket is, azzal úgyis csak kattogtatni tudunk. Egy kicsit foglalkozzunk a fekete fehér billentyűkkel.

Ha valaki bármilyen zenei műfajban zeneszerkesztésbe, zeneszerzésbe kezd, előbb utóbb (jobb esetben előbb) igénye lesz arra, hogy valamilyen szinten megtanuljon legalább egy hangszeren játszani. A számítógépes zenélés esetén a legkézenfekvőbb választás egy midi billentyűzet, vagy egy szintetizátor. Ha ez már megvan akkor, érdemes nem csak össze-vissza nyomkodnia billentyűket. Igaz így is lehet zenét csinálni. De azért biztos színvonalasabb zenét tudunk készíteni, ha keresünk billentyűs, szintetizátor vagy akár zongoraoktató anyagokat, és céltudatosan egy kicsit elsajátítjuk legalább az alapokat. Ez azért is lehet fontos, mert ha elkezdünk bármilyen hangszeren laikusként játszogatni, rossz esetben olyan helytelen technikával tanulunk meg játszani a választott hangszeren amit később nagyon nehéz orvosolni. Érdemes inkább egyből jól megtanulni a kéztartást, technikákat, praktikákat stb. Kíváncsiságból keresgéltem a neten, hogy vannak e olyan ingyenes anyagok amiből meg lehet tanulni az alapokat. Vagy ha tudunk már egy kicsit játszani tovább, fejleszthetjük a tudásunkat. Sajnos én csak olyan angol nyelvü oldalakat találtam, ahol az ingyenes leckék, leginkább csak ígéretek maradnak. Így kevesebb dolgot találtam mint gondoltam, de azokat itt most csokorba szedtem. Persze az a legjobb, ha van időnk és pénzük zongora / billentyű tanárt fogadni. Ők adnak oktató anyagot is jó esetben, tudnak motiválni is a gyakorlásra. De elég komoly szintre el lehet jutni önállóan is, ha van jó oktató anyagunk, és kellő elszántságunk. Az oktató anyagok mellet vagy akár szintén oktató anyag segítségével, érdemes szép lassan meg tanulni kottát olvasni is és mellé egy kis zeneelméletet. Nem kell ettől se megijedni! Vannak nagyon egyszerű kották, és szép lassan ellehet jutni a bonyolultabbakig párhuzamosan a hangszeres tudásunk fejlődésével. Ha sikerül legalább már kiböngészni a kottákat, onnantól nagyon sok mindent meg tudunk tanulni belőlük játszani önállóan is. De lássuk végre miket is találtam a neten.
A szerintem leghasználhatóbb, és legtöbb ingyenes hasznos billentyűs oktató jellegű anyagot a you tube –on találtam kis videók formájában. Ezek persze angol nyelvűek viszont ezekhez pont nem kell a nyelvtudás. Találtam egy sorozatot tényleg kezdőknek. Itt az első része:
 
A teljes sorozatot itt érhetitek el.
De találtam olyan videókat is amiket inkább azoknak ajánlok akik már egy kicsit tudnak játszani, és szertnének minnél több dalt megtanulni. Nagyon jó gyakorlás is egyben.
Az alábbi videó is egy ilyen sorozat első része:
  
A  sorozat folytatását pedig itt találhatod.
 Nagyon jó magyar nyelvű zeneelméleti anyagot is találtam a címe Kabóca zenefüzetek - öntevékeny zenetanulóknak. A füzetet is innen a fórumból lehet tölteni.



 Jó gyakorlást és tanulást mindenkinek !

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zeneszerkesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr6240443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aaaaa 2008.04.08. 20:24:22

na eböl aztán sokat meg tudtam

kjancsy 2008.05.14. 22:19:09

Ennek egyáltalán semmi köze sem a zongorázáshoz, sem pedig semmiféle billentyűs hangszeren való játékhoz.
Magyarországon kitűnő szintetizátor-iskolákat lehet kapni a keresekedelemben, helyes ujjrenddel, pontos magyarázatokkal, aki igazán tanulni szeretne annak ajánlom, nézzen szét a könyvesboltokban.
Jó gyakorlást:)

Korpa · http://zeneszerkesztes.blog.hu/ 2008.05.15. 08:05:59

Kedves kjancsy! Sajnálom, hogy így gondolod, pedig az összes videón, billentyűs hangszeren játszanak. Az biztos, hogy ezek nem váltják ki se a könyveket, se a tanárt, de ezek érhetők el a neten. A könyvekről később fogok írni.
Üdv:
Korpa

kjancsy 2008.05.23. 16:40:43

Kedves Korpa!
Az igaz, hogy a videókon billentyűs hangszereken "játszanak", viszont nagyon helytelen megközelítésbe. És ha valaki megtanul rosszul valamit, azt sokkal nehezebb kijavítani, mint indulásból a helyes utat választani.(- és ez nem az)
Ezért javasoltam az iskolák megvásárlását, (és itt nem gondolok feltétlen a tanári segítségre-hiszen jónéhány "tanuld magad" típusú kiadvány létezik).
Üdv.:
kjancsy

francus 2008.11.06. 17:07:44

Kedves Korpa!

Én csak most akadtam rá erre az oldalra, de nagyon köszönök mindent! Szerintem nagyon jó amiket feltettél az oldalra! Aki csak hobbiból magának zenélget, mint én is annak tökéletes ez így ahogy van! Remélem még bővül az oldal! Üdv: francus

dani 2008.12.12. 14:49:22

ezek a felvételek nem igaziak mivel éne gy ennekkart vezetek és megpróbáltam lejátszani a dalllamott de ned
süti beállítások módosítása