Számítógépes zenélés, zeneszerkesztés Pc-n. Zenei Szoftverek, Hangminták, VST, Midi vezérlők, Softsynth, Hangkártyák, Hírek, Cubase, Reason, Sound Forge, Cool Edit, Ft2, Fruity Loops, FL, ReCycle, ReFill

zeneszerkesztes.blog.hu

Addictive Drums Press Enter Írása (2. rész )

2011. július 26. - Korpa

 

 

Addictive Drums

by Press Enter

(2.rész)

Most következik a sampler része:

Az overheadre küldött jel erősségét tudjuk szabályozni külön (fázisokat is), minden egyes elemnél, illetve a room effectre is ez jellemző.

Fontos!:Ha a pergető overheadre küldött jelét fázis fordítjuk és az overheadet is fázis fordítjuk,akkor megmarad az alap fázis,tehát nem tudunk kétszer fordítani(ugye az már 360 fok). 

Meg tudjuk hallgatni a tiszta verziót és a módosított verziót is.

Tudjuk állítani azt is, hogy melyik elemét szeretnénk aktuálisan állítani a dobkittnek, ez gyors szerkesztést eredményez.

Pitch szelekcióban külön a main-t és az overhead/room-ot tudjuk transpose-álni. Így pl: egy lábdobot a stílusnak megfelelően tudjuk kopogtatni, ezzel már nem is csak ötféle lábdobunk lesz, hanem amennyit kívánunk.

Azzal is eljátszogathatunk, hogy milyen érzékenységen mennyire változzon a hangszín, ezt a velocity intense-el tehetjük meg.

Találunk még egy burkológörbét,ami egy teljesen szabvány envelope-ra hajaz,viszont mellette a filter ha jól tudom 8 dB/oct-val vág felül és alul.(kicsit kevés!) 

Az FX csak egy kicsit fix! 

Teljesen átlátható és általános a két effekt. A faderek felett megjelennek a jelerősségek, amiket az fx-re küldünk,vagy épp ha úgy szeretnénk,nem küldünk,mert egy gomb megnyomásával ezt is kikapcsolhatjuk:D

Minden teremhatás rendelkezik egy predelay-el,egy reverb time-al,egy dampingal,de ezen felül még egy kétcsatornás parametrikus eq-val is ellátták,melyben lepkekarakterisztikát is létrehozhatunk és fázist is fordíthatunk.

Pre és post fader állásban is meghallgathatjuk az effectet.

Őszintén bevallom, hogy nem szoktam használni az fx részt, főleg, mert után hangszinezek, multiband kompresszálok, limitálok,stb.inkább egy komolyabb visszhang plugint használok hozzá a masterben.

Ennek oka, hogy a dinamikaszabályzás rontja a térérzetet! 

 Az ütemek és a midi beállításai.

Az ütemeket külön-külön tudjuk kategorizálni, stílus,és ritmus szerint. A program azt is lehetővé teszi, hogy tempóra szinkronizálva is meg tudjuk hallgatni a kiválasztott dobtémát, illetve más tempóban (%-ban állítva).

Az intensivityvel a visszahallgatás közbeni leütések erősségét tudjuk egy csúszkán állítani.

A filterrel ki tudunk szűrni elemeket,pl:lábdob,vagy lábcin,stb.

Kategorizálni tudjuk kedvenc stílusainkat és meg is tudjuk nyitni az ütemek mappáját, ha netán nem találnánk valamit. 

És most ugrik a majom a vízbe! 

A midi note-ok inzertálasa a sávra csak annyiból tart, hogy megfogjuk a felületen a kívánt ütemet és kihúzzuk.... Ennyi:D Mire rájöttem:D 

Még egy utolsó fontos része van a programnak, méghozzá maga a programozás! Map window nyomógombra előhozza a midiprogramozás részt. Itt kiválaszthatjuk a nyomásérzékenységet 1-127-ig, avagy kioszthatjuk a billentyűkre, hogy melyik dobhang melyik lenyomásra szólaljon meg.

Pedál használatot is itt állíthatunk. 

 

 

 

 

 

Room-Bus(Master)

 Említettem,hogy külön kitérek a roomra és busra,nyugi mindjárt vége. A room,avagy szoba-teremhatást egy distance vonalon állíthatjuk aszerint,hogy minimum,vagy maximumhatást szeretnénk elérni. Ezzel a szoba méretét állítjuk egy kis egyszerű mátrixszal.A busra való küldést hasonlóképpen oldották meg, mint az fx-ezést.Így külön is tudunk effektezni, vagy akár paralell kompresszálni is!A bus és a master fel van szerelve egy tape distortion-nal,ami szimulálja a csöves erősítők torzítását,illetve cső effectjét,amivel mélykiemelést és harmonikus limitálást tudunk szimulálni,de csak óvatosan,mert a magas frekvenciákat bekoszolja a nem kívánatos fehérzajjal,és a csúcsértékeket is könnyen torzítja.Még akár egy magnófelvétel minőségét is előállíthatjuk ezzel a funkcióval.Amit nagy hibának tartok, hogy az effektek láncba vannak kötve és nem tudjuk variálni a sorrendjüket az egész programban, nem is lenne annyira gáz, ha lenne több bus! HÁT DE NINCSEN!!!Így mindent összevetve én 10-ből 7-et adnék rá.Arra jó, hogy élő dobot utánozzunk, de akkor már mennyivel jobb lenne, ha nem csak utánoznánk, hanem teljesen elő is tudnánk állítani,igaz ezt a programot egy elektromos dobszerkóhoz tervezték, de én egy padkontrollal is elvagyok. Biztos vagyok benne, hogy sok év fejlesztése után tökéletessé válik majd a program!Több információért látogassatok el a www.xlnaudio.com  oldalra.

HAVE FUN!

Addictive Drums Press enter Írása (1. rész )

Üdv zeneszerkesztők!

Ez az első olyan cikk a zeneszerkesztés blog történetében amit nem személyesen írtam, hanem kaptam! Természetesen  nagyon szívesen publikálom az erre vállalkozó kollégák írásait. Íme az első ilyen írás :

Addictive Drums

by Press Enter

(1. rész )

 

Első soron: Nagy megtiszteltetés a blog szerkesztésében részt venni!

Másodsoron: Addictive??? Tényleg FÜGGŐSÉGET OKOZ, ezt tapasztaltam!!! :D

 

Már sok dob sampler-el és dob generátorral volt dolgom, időben nem annyira tartalmas,ám tapasztalt pályafutásom során,de azt kell mondjam,hogy az XLN audio igazán nagyot alkotott az addictive drums nevű program létrehozásával...

Minden stílusban megállja a helyét, kezdve a grunge stílustól a jazzen keresztül egészen a jungle, vagy darkstep stílusig.

Persze nem csak az elvetemült ("százkezű") dobosok igényeit elégíti ki, tökéletes minimal techno,dubstep,vagy akusztikus dobkiséretek létrehozásához is.Ebben a cikkben szó lesz előnyeiről és hátrányairól is.Igen!Egy ilyen programnak is vannak hátrányai...

 

A program felépítése nagyon hasonló egy másik programéhoz, melyet bfd2-nek neveztek el.

Nem szeretnék rá külön kitérni, talán a következő irományomban.

Az alap kezelőfelület, amelyet a program futtatásakor magunk előtt látunk, egy demó, melyet kedvünk szerint beállíthatunk,egy elmentett (init) preset beállításával.

Ezen a felületen betölthetünk kész dob szetteket, vagy egyesével, márkától és stílustól függően, igényeink szerint minden lábdobot,vagy pergőt,stb.,amit az adott zenéhez kívánunk alkalmazni.

Ezen betöltések mind attól függnek, hogy melyik ADPAK-kal van patchelve a program, ugyanis a programba saját dobhangokat nem tölthetünk be(!),csak a fejlesztők által stúdió minőségben felvett hangmintákkal dolgozhatunk. Ezek legfrissebb listája:

   * Az alap, amit a programhoz kapunk.

   * Retro, mely 100%ig biztosítja a 60-80-as évek zenei hangzását.

   * Funk, nagyon kellemes percussivok és egyéb tört dobok funk hangzását szolgálja

   * Modern jazz melyben tompított ütéseket, seprűzést tudunk létrehozni egy kis hozzáértéssel és füllel

   * Reel machines az egyik legkiválóbb elektromos dobkit,current value  előrekész szettjeit is tartalmazza.

  * Metal addon,na ebben egyik hosszúhajú zúzni vágyó ember sem fog csalódni,azfix! 

Mindezen felül egyedi midiberendezkedéssel szerelték fel,és nagyon sok kiegészítő midi note pakkot kapott.(nem kivánom felsorolni, mert nagyon sok!)A program ezeket a márkákat tartalmazza:

                           * Premier

                           * DW collector's

                           * Ludwig

                           * Tama

                           * Sonor

                           * Pearl

 A többi elektromos kit tartozék: Három darab crash cint, egy kísérő cint,egy lábcint,egy láb dobot,egy pergetőt,négy tam-ot és egy extrát tudunk kedvünk szerint betölteni.

Mindezt a jobb felső sarokban elhelyezett kit fül lenyomásával tudjuk elérni, ekkor megjelennek a kis ablakok, melynél az „L” betűvel tudunk válogatni, az „E” betűvel pedig az adott ablak Edit menüjét hozzuk elő.

A le és felfele nyilakkal tudjuk "gyorsan"(töltési idő) váltogatni a dobfajtákat.

Ha az egérrel az ablak felső részét kattintgatjuk, akkor erős leütést produkálunk, ha az alsó részét, akkor gyenge leütést.

Solo és Mute gombokat nem kell bemutatnom, illetve......

 


A mixer mindig jelen van!

 

A mixerben találhatóak a faderek, melyek csak a lábdobnak, pergőnek, láb cinnek, tanoknak, és extrának beállítási lehetőségeit tartalmazza. Tartalmazza még a room faderét, az overhead faderét,és egy bus-t(külön kitérek rá a későbbiekben),illetve a master fadert.

Fontos, hogy ha a kit menüben bármelyik ablakban található solot lenyomjuk, akkor az csak a fülre érvényes, tehát a kívánt faderek megszólaltatására minden faderhez tartozó solo gombot le kell nyomnunk,mute funkció ugyan ez. 

Ami pozitív: Minden fader - hez tartozik egy fázisfordító gomb is, de ugyanezt (overhaden,roomon,buson) elérhetjük, a stereo combined pannerrel való sztereo egyensúly megfordításával,melynek során a Left oldal Right-á válik és forditva. Ennek hasznát a sztereo hangkép elrendezésnél vesszük,"szépen mindent a maga helyére a térben"illetve a pergető mikrofonja és az overhead közötti időbeli (pár ms-os) eltérést is ki lehet küszöbölni egy ilyen apró trükkel.

Fázisfordítás alatt találhatóak az out gombok, melyeket lefele mutató nyilak ábrázolnak. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a kijelölt csatornát egy,(a zeneszerkesztő programban létrehozott) új csatornára valósidőben rögzítsük, mivel ha wav formátumban dolgozunk, megkíméljük a pc-nket a complex számításoktól, melyeket a visszahallgatáskor minimális preloadingal (előreolvasással) végez. 

Amit még a mixerben hibának tartok: Nincs a dinamikatartomány számokkal jelölve a fadereknél, illetve pontatlan is, ami nem eredményez mérnöki pontosságú hang létrehozását, ez részben abból is fakad, csak úgy megjegyzem, hogy annyira-valósághűre akarták tervezni a hangzást, hogy mondjuk a pergető leütésekor ugyanazon az érzékenységen 4-5-féle előre felvett hangot használ egymás után random szerűen. Így a pontos mérés kizárva a dinamikában,csak találgatni tudunk.

Ami még hiba, hogy csak egy bus van, ennél 2-3-mal több is el kellene, hogy férjen!

A faderek felső szekciójában található az ins (insert)gomb,mellyel a program plug-in -jait tudjuk aktiválni.

Az Fx gomb a visszhang és egyéb teremhatások aktiválását szolgálja.

Az alap kezelőfelületről ennyit.

Az editálási felület:

A kit fül mellett található az edit.

Sokkal összetettebb, mint első ránézésre gondolnánk. pl: Ha kiválasztjuk a pergetőt, akkor láthatjuk, hogy állítani lehet, hogy az alsó, vagy a felső mikrofont szeretnénk erősebben hallani.

Ez nem mindegy! Egy rock zenében inkább a felső mikrofont használjuk, míg a jazzben jó, ha hallatszódik a sodrony is, így előállítva a szemcsés hangzást. A buzz funkció lehetővé teszi a koszosítást, ami a megtévesztésig képes utánozni az eredeti felvételeket és az élő hangzást, így amikor a lábdob tisztán leüt, belehallatszódik a mély frekvenciák által megmozgatott sodrony.

Rendelkezik egy alap kompresszorral,egy torzító-szűrővel,egy három sávos parametrikus eqzalizerrel,és végül, de nem utolsó sorban egy saturatióval.

A kompresszor elég jó, nincs róla mit beszélni, talán annyit,hogy hiányolom a soft knee funkciót,de ez hanyagolható.

A torzító négyféle torzítással rendelkezik, itt tudunk szűrni a frekvenciákon is.

Az eq-val mindössze annyi bajom van, hogy nem írja a frekvenciákat, így elég nehézkes a felharmonikus dúsítás,illetve csak"tapogatni tudunk a sötétben"a megfelelő hangok után. Ami gond még vele, hogy 3 parametrikus eq-val nem tudunk eleget tenni a produceri igényeinknek. Minimum hozzá kellett volna rendelni még kettőt!

Ez szakmai vélemény!

A saturatio-t mindenki ismeri...

Aki nem, annak leírnám, hogy egy harmonikus torzítást eredményez, melynek következtében finoman kezelve megfogja a csúcsokat,és kellemes krémes hangzást hoz létre.

Ha durván kezeljük, akkor előjönnek a nem kívánt torzítások.

(Panacea pergője:D)

Mindezek mellett tudjuk kezelni a kimenő jelet, és az fx-ekre menő jeleket, ezt a saturatio mellett is elérhetjük.

 


 Folytatása következik a 2. részben....

Valódi hangszerek készítése házilag Ingyen ( szemétből újrahasznosítva )

Ez egy kissé rendhagyó bejegyzés lesz, mert nem virtuális hangszerekről, vagy számítógépes zeneszerkesztésről fog szólni, hanem valódi, kézzel fogható hangszerekről. Ezeket a hangszereket  amikről most itt szó lesz, akár csak számos virtuális társukat ingyen, vagy minimális költséggel meglehet szerezni. Én nagyon szeretek minden olyan kézzel fogható tárgyat, kütyüt, eszközt, amivel bármilyen hangot vagy zajt életre lehet kelteni. Fontosnak tartom a környezet tudatosságot és a környezetünk védelmét is. Ha mindezek együtt vannak ráadásul ingyen, akkor az nálam tuti befutó! Bízom benne, hogy többen így vagyunk ezzel. Összegyűjtöttem a net-ről pár dolgot ide egy csokorba és remélem sokan kedvet, kaptok egy kis környezetbarát újrahasznosítós házi hangszerkészítéshez. Még mielőtt bárki arra gondolna, hogy ez milyen bonyolult lehet, rögtön mutatok egy képet házi készítésű újrahasznosított hangszerekről, amiket mind -mind gyerekek (óvodások és kis iskolások) készítettek egy ilyen témájú pályázatra.(Hangolódj ránk pályázat 2009)

 

 

A gyermekek remek saját készítésű, kis hangszereket gyártottak, ha nekik sikerül, akkor szerintem, bátran bele lehet vágni. Úgy gondolom a fenti művekből is nagyon jó ötleteket, lehet meríteni. Akit az  összes pályamű érdekel  itt a Hangolódj ránk - 2009  pályázat oldalán nézheti meg. Azoknak  aki ezeknél kicsit komolyabb dolgokra vágynak, inkább az alábbi videókat, ajánlom. Az első videón a kis film készítője saját készítésű ritmus, és fúvós hangszereit mutatja be, amiket szintén, vélhetően kidobott holmikból készített.

 

 

Találtam még egy kis filmet egy workshop -ról ami kimondottan ezzel a témával foglalkozott, és ahol több érdekes hangszer is készült.

 

 

Személyes élményem pedig a témában, hogy pár hete voltam egy "Láss csodát!" című családi rendezvényen  a Szépművészeti Múzeumban, ahol a gyerekek, szülők segítségével készíthettek hasonló ritmus hangszereket.Én is készítettem a gyerekekkel hangszereket. Ezek közül kettő itt látható a képen.

 Ez a két kis csörgő 5-6 perc alatt készült el, és közben nagyon jól szórakoztunk. Hasonlóan jó szórakozást kívánok nektek is a házi hangszerkészítéshez.    

 

 

A Keverés ( Általános Tanácsok Keverési Trükkök ),( Mix Mixing )

A keverés egy komplett zenei felvétel elkészítésének utolsó előtti fázisa (a Mastering előtt).Ez az egyik legfontosabb és legösszetettebb része egy zenei anyag elkészítésének. Gondoltam összefoglalom azokat az általános dolgokat, amiben mindenki egyet szokott érteni, és hasznos lehet mindenki számára, aki már oda jutott, vagy fog jutni egyszer egy zene elkészítésében, hogy van egy félkész anyaga, amit még meg kell keverni.

 

A keverés tényleg nagyon fontos. Itt kapja meg a zene a karakterét a térbeliségét, az atmoszféráját és a végső egységét. Ezért érdemes sok időt rászánni, komolyan rákészülni és nem elkapkodni. Jó eredményt a keveréstől csak akkor várhatunk, ha előtte is mindent jól csináltunk. Ez pontosan olyan, mint a főzés. Ha nem frissek nem jól válogatottak és előkészítettek a hozzávalók (esetleg romlott benne valami) Akkor sajnos a legprofibb séf se tudja kiválóan elkészíteni az ételt. Nagyon fontos tehát, hogy a zenei anyag keverése előtt jól kiválasztott hangminták, jó minőségű és mennyiségű felvételek álljanak rendelkezésünkre. A rossz, zajos, torz, esetleg túlvezérelt hangmintákon a keverés nagyon kis mértékben, vagy egyáltalán nem tud segíteni, ha nem jó egy felvétel, akkor még keverés előtt vegyük fel azt tisztességesen újra. Nagyon fontos előkészületek a keveréshez, amik tényleg meghálálják magukat és időt, és energiát takaríthatunk meg velük.

Nem mindegy hogy milyen eszközön hallgatjuk vissza a zenét keverés közben (monitoring). Az a legfontosabb, hogy lehetőségeinkhez mérten törekedjük olyan visszahallgató eszközre, ami legkevésbé változtatja meg az anyag hangzását (nem emel ki se, mélyet se magasat, nem színezi a hangot) Tehát olyat, amivel tényleg azt hallod és, úgy, mint ami az eredeti felvételen szól. Érdemes kikísérletezni több eszközön hangfalon, fülesen, hogy melyik a legmegfelelőbb. Akár egy úgynevezett referencia zenével. (A monitoring- ot most tovább nem részletezem, mert nagyon hosszú téma.) A referencia zene nem csak ebben fontos. Mielőtt hozzákezdünk a keveréshez, érdemes választani egy nagyon szépen és igényesen kevert zenét, amit jól ismerünk, és szeretnénk, hogy a saját zenénk is ehhez hasonlóan jól szóljon. Nagyon komoly segítséget és támpontot tud adni a referencia zenénk keverésnél, ha ehhez hasonlítjuk időnként a készülő anyagunkat.   
Nagyon okos és hasznos dolog, keverés előtt végiggondolni, hogy az egyes hangszereknek, hangmintáknak mi lesz a szerepe a zenékben, és ezeket hogyan helyeznénk el vizuálisan a térben. Például egy képzeletbeli színpadon. Én gyakran mielőtt zenét szerkesztek, készítek gyorsan a zenei elképzeléseimről kis rajzokat, ábrákat, vázlatokat, mert így később jobban átlátom a készülő zene felépítését, struktúráját, akár térben akár időben.Bármilyen zeneszerkesztőt vagy zenei szoftvert használunk abban érdemes rendet rakni keverés előtt. Ez körülbelül úgy tehetjük meg, hogy nem összevissza rakjuk a hangszereket egymás mellé, hanem átgondoltan kialakítunk csoportokat a keverőn, és érthetően feliratozzuk (felcímkézzük) a csatornákat. Így azonnal tudni fogjuk, hogy mi hol van.A legelterjedtebb hogy hangmagaság és a hangszer "szerepe” szerint csoportosítunk.Itt egy példa: 1-es -2-es csatorna Dobok 3-4-es basszus 5-6 zongora 7-8 lead -ek (vezérhangok, lehet akár ének vagy szinti) 9-10 ének vokál 10-11 vonósok. Persze ez is Változhat annak függvényében, hogy a vonósok, vagy éppen a zongora magas vagy mély dallamot játszik.

 Ha már mindent előkészítettünk kezdődhet a keverés. Érdemes pihent füllel hozzákezdeni, mert ha keverés előtt már több órát foglalkoztunk a zenével akkor az nagyon rossz hatással lehet a keverésünkre. A keverés a keverő pulton történik ez akár szoftveres keverő, akár hardverkeverő analóg vagy digitális keverő (vas) de valamilyen keverő kontroler is lehet. A keveréshez tartozik az egyes hangszerek, hangszer csoportok hangerejének beállítása ez a csúszkákkal történik (Fader). A csatornákon találhatunk EQ -t ezzel, szabályozhatjuk a mély magas vagy közép frekvenciákat a hangban. Illetve a PAN segítségével (panorámázhatunk) szabályozhatjuk, hogy a hang jobbra, balra vagy középen szóljon a sztereó képben.

A keverési fázishoz tartozik az effektek használata és beállításai (ezt most nem részletezném mert nagyon hosszú téma )     

A keverés természetesen mindenkinek az egyéniségére és saját izésére van bízva így nagyon kevés általánosan örökérvényű szabálya, van. De azét 1-2 dologra tényleg érdemes odafigyelni. Miután végiggondoltuk a hangok, hangszerek hangminták szerepét a zenénkben, Érdemes lehet választani egy "főszereplőt" egy vezérhangot (ez műfajtól függően leginkább az ének vagy szintetizátor lehet). Ennek az értékét viszonylag középre állítjuk (-6 -12 DB) közé és ehhez igazítjuk, keverjük a többi hangszert a zenében.Így minimális lesz az esélye, hogy esetleges szélsőséges hibát követünk el pl. (minden nagyon hangos) és ettől összességében nem szól majd jól a mix. Nem szabad egyik csatornának se 0 db fölötti étékbe kerülnie mert az torzulást, jelvesztést eredményez.Érdemes keverés közben többször elmenteni a zenei anyagot különböző fázisokban nehogy elvesszen a munkánk (áramszünet) ráadásul ezek a másolatok hasznosak lehetek később.Ugyanis nagyon fontos többször meghallgatni a keverés eredményét, végeredményét. Legjobb  ha csak a végleges keverés után 1-2 nappal hallgatjuk újra és  az akkor hallottak alapján tökéletesítjük a  mixet. Erre azért van szükség, mert elfáradhat a fülünk a keverésben, illetve közben annyiszor halljuk a zenénket, hogy már nem vagyunk képesek kívülállóként hallgatni. Előfordulhat még az is hogy keverés közben nagyon beleéljünk magunkat a zenébe és ez is komolyan, ronthatja a végeredményt, amennyiben nem ellenőrizzük magunkat később.Nagyon fontos hogy mielőtt befejeznénk a keverést, hallgassuk meg az anyagot monó- ban is  hiszen nagy eséllyel így is fogják néhányan hallgatni. A keverésnél még elengedhetetlen, hogy nagyon halkan és nagyon hangosan is hallgassuk, meg hogyan szól a zene.Törekedjünk arra, hogy a kész mix -nek legyen meg az általunk előre kitalált hangulata, tere. Tegyük jó magasra a lécet, ne kapkodjuk el a keverést, mert tényleg ez nagyon fontos, akár tönkre is lehet tenni vele a zenénket! Sajnos előfordulhat, hogy végképp nem megy, ilyenkor inkább bízzuk olyanra, aki tényleg ért hozzá. Nem feltétlenül kell, hogy tudjon minden zenész vagy zeneszerző keverni. Nem véletlenül vannak külön hangmérnökök, akik ezzel foglalkoznak. Természetesen én mindenkit bíztatok rá, hogy próbálja ki magát ebben is, mert minél több dolgot csinál az ember a zenéjében annál inkább lesz az az övé.  

         

XIII. Producer és DJ találkozói élmények + képek

 

 

Nagy izgalommal indultam el ma a B7 klubba a VI. kerületi Nagymező utcába. Itt került megrendezésre a 13. Producer és DJ találkozó, ami nekem személy szerint az első volt. 14 órakor kezdődött az esemény, de én kb. 20 perccel kapunyitás előtt megérkeztem a helyszínre , ahol már ilyenkor 5-6 lelkes fiatal gyülekezett a bejárat előtt. A kapunyitásra már kb.20-25 érdeklődő állt a bejárat előtt akiket a főszervező Thomas Bernard mosolyogva kézfogással fogadott :) Az első egy órában "szabadfoglalkoás" keretében a Hit Space és a Roland által prezentált szintiket kontrolereket sampler -eket lehetett nyomkodni tekergetni tetszés szerint.

Képen: Roland Gaia SH-01

Akinek éppen nem jutott szabad tekergetni, nyomkodni való eszköz, az is kényelmesen le tudott ülni beszélgetni, sörözni. Ezek lehetőségek végig adottak voltak a találkozó ideje alatt. A kipróbálható cuccok a teljesség igénye nélkül (a lényegesebbek, amikre emlékszem):  Moog Voyager, Moog little Phatty , Nord wave, Roland Juno-Di, Roland Gaia SH-01, Roland Sp-555 groove sampler, Novation kontroler + fülesek effekt pedálok.                                                                                                                                                                                                  

 

                                                                                                                              

 

 Mire az első előadás elkezdődött már egész sok ember gyűlt össze. Ezt Hangya, azaz Steve Monassé tartotta. 2 darab saját szerintem nagyon igényes remix -ét mutatta be és ezek készítésének fortélyait SONY ACID segítségével kb 1 órában. Érintve közben számos fontos témát: zeneszerkesztő programok, előre gyártott loop-ok használata, acapella készítést (csak éneksáv kiszedése teljes zenei anyagból), kompresszorok használata, frekvencia tartományok vágása, dinamika, lüktetés fontossága, sztereo kép kialakítása, mastering stb. Nekem nagyon tetszett az előadása is és a remixek is.  

 

 

 

 

                                                        

(Képen: előadás Domyan-nal ) 

Ezután  QSC cég tartott hangtechnikai bemutatót, legfejlettebb hangrendszerüket hallgathattuk meg pusztító erejű decibelekkel, nagyon komoly mélyekkel, ami olyan szinten rezegtette meg az üvegtetőt a fejünk  felett, hogy szerintem senki nem volt aki ne nézett volna legalább egyszer fel az üvegekre azon gondolkozva hogy beszakad e vagy nem :) De végül megúsztuk üvegszilánkok nélkül a bemutatót. A következő előadást Domyan tartotta. Témája az Ableton Live körül forgott és egy Live Act előkészületeit mutatta be. Tőlem a DJ és a Live Act téma nagyon mesze áll így ez annyira nem kötött le.

  

 (Kép: Aki időben jött ilyen zsákmánnyal térhetett haza )  

Mivel időre kellet mennem, sajnos ott kellett hagynom ennél a résznél a rendezvényt.Összességében nagyon kellemes és hasznos majdnem 3 órát töltöttel itt el szimpatikus emberek között. Köszönet a rendezőknek és a kiállítóknak, hogy ilyesmire ingyen biztosítanak lehetőséget. Remélem jövőre tovább tudok  maradni.       

                    

 

 

Fonogram Zenei Díjak (Copy, Paste)

Ide másoltam nektek a 2010 -es Fonogramm díj győzteseit: 


Az év hazai klasszikus pop-rock albuma
BACK II BLACK - Funkybiotikum (Magneoton)

Az év hazai modern pop-rock albuma
TURBO - Turbo (Mamazone)

Az év hazai alternatív albuma
JAMIE WINCHESTER - The Cracks Are Showing (Label 360)

Az év hazai hard rock vagy metal albuma
THE IDORU - Face The Light (szerzői kiadás/Record Express)

Az év hazai elektronikus zenei produkciója
ANDREWBOY - DirtyDance (CLS Music)

Az év hazai jazz albuma
BÁRSONY BÁLINT & JUHÁSZ ATTILA JAZZ QUARTET - Sunshine Jazz (szerzői kiadás/CLS Music)

Az év hazai autentikus népzenei albuma
TÜKRÖS ZENEKAR - A mi Mezőségünk (Folkeurópa)
MAGYARPALATKAI BANDA - Palatkaiak a Fonóban (Fonó)

Az év hazai világzenei albuma
SZIRTES EDINA MÓKUS - Tesséklássék (Sony Music)

Az év hazai klasszikus zenei albuma
BARTÓK BÉLA - Kórusművek 2. - vezényel: Szabó Dénes (Hungaroton)

Az év hazai kortárs komolyzenei albuma
SC.ART - The Well-Tempered Universe (Szemtanú Bt.)

Az év hazai gyermek albuma
SZALÓKI ÁGI - Gingalló (Folkeurópa)

Az év hazai szórakoztató zenei albuma
BANGÓ MARGIT - Mulatok, mert jól érzem magam (EMI)

Az év hazai felfedezettje
SP (Gold Record)

Az év hazai dala
QUIMBY - Ajjajjaj (Tom-Tom Records)

Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma
GREEN DAY - 21st Century Breakdown (Warner Music)

Az év külföldi modern pop-rock albuma
LADY GAGA - The Fame (Universal Music)

Az év külföldi alternatív albuma
MUSE - The Resistance (Warner Music)

Az év külföldi hard rock vagy metal albuma
RAMMSTEIN - Liebe Ist Für Alle Da (Universal Music)

Az év külföldi elektronikus zenei produkciója
DAVID GUETTA - One Love (EMI)

Az év legjobb közreműködő zenésze
Sipeki Zoltán

Életműdíj
Földes László Hobo

Fonogram díj a kiemelkedő közreműködő zenészi pályafutásáért
Solti János

Különdíj az illegális zenefelhasználás elleni kűzdelemért
Rátkai Károly r. alezredes

Hangfoglalás 2008 Az eddigi legnagyobb magyar hangszerkiállítás.

Harmadik alkalommal rendezik meg a hangfoglalást, a legnagyobb magyar hangszerkiállítást. Hogy mire számíthat, aki eljön ? Sok-sok kipróbálható hangszer mellett, hangszerkészítők,  média, könyv és kotta kiállítások, Hang-, fény-, színpad- és stúdiótechnikai berendezések, koncertek. Október 3-a és 5-e között a Syma csarnokban, 88 kiállító 8000 négyzetméteren pakolja ki a hangszereket, és tart különböző bemutatókat, beszélgetéseket. A Syma csarnok mellett több helyszínen is lesznek, koncertek rendezvények (Gödör Klub, Kultea Kávézó, West-Balkán, Almássy Téri Szabadidő Központ  ). A belépés minden helyszínre és rendezvényre teljesen ingyenes. További infók a Hangfoglalás web oldalán. Addig is 2 video az eddigi hangfoglalásokról:

Hangkártya, Mikrofon, Szinti, Keverő,Gitár Vadászat. Adok-Veszek Csere-Bere.

 

Gyakran megesik, hogy a zenéléshez újabb eszközre, hangszerre vágysz, hogy a kreativitásod még jobban még gyorsabban érvényesüljön. Ilyenkor komoly kutatások és utána járások kezdődnek, hogy az adott eszközből, hangszerből milyet, honnan és mennyiért érdemes meg venni. Ha úgy döntesz, anyagi, vagy egyéb megfontolásból, hogy használt eszközt veszel, az alábbi linkek nagyban megkönnyítik a keresést. Minden nap frissülnek (akár többször is) Érdemes gyakran körbenézni, nehogy elvigyék az áhított cuccot előlünk. Akkor is ezeket az oldalakat ajánlom, ha cserélni, vagy eladni szeretnéd eszközeidet.

          Index Midi Fórum  Adok-Veszek topik  

          Ableton.hu Adok-veszek topik

          Hitspace.hu Aróhirdetések  

          Impulsecreator.hu Adok-Veszek-Cserélek topik   

 

A fenti linkeken jellemzően használt professzionális szintetizátorok,  stúdió eszközök, midi eszközök, DJ eszközök, hangkártyák, MIDI kontrolerek, mikrofonok, keverők, előerősítők, elektromos zongorák, midi interface-ek találhatók.

 

          Hangmester.hu Adok-Veszek topik

Itt leginkább használt elektromos gitár, gitáros cuccok, énekes cuccok találhatók.

Sok sikert az "anyagbeszerzéshez"!

         

Egy új Ingyen letőlthető Virtuális szinti ( Free VST Synth )

                                                                                                       
A képen látható  Helix nevű szoftveres szinti Windows felületen működik, béta teszt fázisban van a fejlesztése, és ingyenesen letölthető.

                                                                                                                                                                                                                                 
A Fejlesztők szerint a teszt változattól nem kell megijedni, csak még szeretnék tovább csiszolni a hangzását és kijavítani, az esetleges hibákat. A hangját 3 oszcillátor kelti életre és a hangzását 42  modulációs lehetőséggel alakíthatjuk. A Helix VSTI Plug -in ként is működik. Az alábbi Host szoftverekkel: Cubase LE, Cubase SX, Minihost, EnergyXT , Sonar, VstHost, Orion, Live, FL Studio, Cantabile. A fejlesztők oldalán meghallgathatunk  15 db demo hangot és ha ez meggyőzött, már is tölthetjük le ingyen innen.  A véleményeket, javaslatokat, hibákat várják az alkotók a fórumukba. 

Itt az új Ableton Live 7

 

A napokban megjelent az egyik legnépszerűbb zeneszerkesztő (host) szoftver, az Ableton live 7 -es verziója. Az újdonságok: Jobb audió motor, pontosabb MIDI. Új "Drum Rack" eszköz. A teljes változat ára maradt 499 Dollár. A további újdonságok és videó itt.
Ezzel egyidejűleg megjelent egy új extra ableton live bővített csomag is, amelyben sok-sok viltuális analóg, elektronikus hangszert, dobgépet és samlplert is kapunk. Ezekbe is bele lehet hallgatni:ElectricAnalogTension,Session Drums,Drum Machines 
Tartozik hozzá egy Essential Instrument Collection 2 hangszer gyűjtemény is. Ebbe itt hallgathatuk bele.
További infókat az Ableton oldalán találhatunk.
 Kis kép az ableton live -ról:

Hogyan lehet billentyűkkel gitározni?


Manapság már egy komolyabb szintetizátorból vagy egy jól programozott szemplerből szinte bármilyen különleges vagy egzotikus hangszer hangját elő tudjuk csalogatni. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha akár egy profi billentyűs, vagy zongorista leül a billentyűzet elé és elkezd játszani például egy szitár hangjával, az olyan lesz, mintha egy szitáros játszana a hangszerén. De persze ezt a fajta játékstílust is meg lehet külön tanulni. Engem nagyon régóta érdekelt, hogy a gitár, mint az egyik legnépszerűbb (ha nem a legnépszerűbb) hangszer hangja  hogyan tud megszólalni meg  ha billentyűzet segítségével ügyesen szólaltatják meg. Most találtam egy-egy ilyen videót.
 
Akusztikus gitár játék szintin:
 
 
 
Egy kis elektromos gitár szintin:  
               

Ingyenes online zongora leckék, billentyű (keyboard) oktatóanyagok, zeneelméleti anyagok.

Most hagyjuk egy kicsit a potméterek, csúszkák tologatását, csavargatását. Pihentessük az egerünket is, azzal úgyis csak kattogtatni tudunk. Egy kicsit foglalkozzunk a fekete fehér billentyűkkel.

Ha valaki bármilyen zenei műfajban zeneszerkesztésbe, zeneszerzésbe kezd, előbb utóbb (jobb esetben előbb) igénye lesz arra, hogy valamilyen szinten megtanuljon legalább egy hangszeren játszani. A számítógépes zenélés esetén a legkézenfekvőbb választás egy midi billentyűzet, vagy egy szintetizátor. Ha ez már megvan akkor, érdemes nem csak össze-vissza nyomkodnia billentyűket. Igaz így is lehet zenét csinálni. De azért biztos színvonalasabb zenét tudunk készíteni, ha keresünk billentyűs, szintetizátor vagy akár zongoraoktató anyagokat, és céltudatosan egy kicsit elsajátítjuk legalább az alapokat. Ez azért is lehet fontos, mert ha elkezdünk bármilyen hangszeren laikusként játszogatni, rossz esetben olyan helytelen technikával tanulunk meg játszani a választott hangszeren amit később nagyon nehéz orvosolni. Érdemes inkább egyből jól megtanulni a kéztartást, technikákat, praktikákat stb. Kíváncsiságból keresgéltem a neten, hogy vannak e olyan ingyenes anyagok amiből meg lehet tanulni az alapokat. Vagy ha tudunk már egy kicsit játszani tovább, fejleszthetjük a tudásunkat. Sajnos én csak olyan angol nyelvü oldalakat találtam, ahol az ingyenes leckék, leginkább csak ígéretek maradnak. Így kevesebb dolgot találtam mint gondoltam, de azokat itt most csokorba szedtem. Persze az a legjobb, ha van időnk és pénzük zongora / billentyű tanárt fogadni. Ők adnak oktató anyagot is jó esetben, tudnak motiválni is a gyakorlásra. De elég komoly szintre el lehet jutni önállóan is, ha van jó oktató anyagunk, és kellő elszántságunk. Az oktató anyagok mellet vagy akár szintén oktató anyag segítségével, érdemes szép lassan meg tanulni kottát olvasni is és mellé egy kis zeneelméletet. Nem kell ettől se megijedni! Vannak nagyon egyszerű kották, és szép lassan ellehet jutni a bonyolultabbakig párhuzamosan a hangszeres tudásunk fejlődésével. Ha sikerül legalább már kiböngészni a kottákat, onnantól nagyon sok mindent meg tudunk tanulni belőlük játszani önállóan is. De lássuk végre miket is találtam a neten.
A szerintem leghasználhatóbb, és legtöbb ingyenes hasznos billentyűs oktató jellegű anyagot a you tube –on találtam kis videók formájában. Ezek persze angol nyelvűek viszont ezekhez pont nem kell a nyelvtudás. Találtam egy sorozatot tényleg kezdőknek. Itt az első része:
 
A teljes sorozatot itt érhetitek el.
De találtam olyan videókat is amiket inkább azoknak ajánlok akik már egy kicsit tudnak játszani, és szertnének minnél több dalt megtanulni. Nagyon jó gyakorlás is egyben.
Az alábbi videó is egy ilyen sorozat első része:
  
A  sorozat folytatását pedig itt találhatod.
 Nagyon jó magyar nyelvű zeneelméleti anyagot is találtam a címe Kabóca zenefüzetek - öntevékeny zenetanulóknak. A füzetet is innen a fórumból lehet tölteni. Jó gyakorlást és tanulást mindenkinek !

 

 

 

 

Magyarul szól, a Music Television (MTV Europe)

Mára az összes Tv szolgáltató átváltotta  a Music Television (MTV, MTV Europe)  adását  magyar nyelvűre. Aki nem hiszi, kapcsoljon oda. Eddig kb. 30 percet, néztem de az már kiderült, hogy nem a kereskedelmi rádiós vonalat fogják követni. A magyarok közül, akik feltűntek a képernyőn Tankcsapda, Quimby, Yonderboi, Neo. Lesznek magyar gyártású műsorok és a központi MTV-től, átvett, magyar szinkronos adások is. Szerintem ezzel, és a megújult Petőfi Rádióval, lassan elindul valami pozitív áttörés a magyar zenei kultúrában, zenei életben.        

Ma megjelent a Reason 4!

Hurrá! Ez a nap is eljött. Mától végleges a Reason 4. Már van is szép új, ütős trailer (bemutató kis film), Reason 4-el készült zenével. Nézzétek meg itt.
A youtube –on is  gyűlnek a  Reason 4 es videók:

Ha még nem olvastad a régebbi részletes cikket a Reason 4 ről olvasd el azt is itt
Természetesen a  http://www.propellerheads.se/  oldalon is érdemes körülnézni. Ami még fontos, hogy a negyedik verzió megjelenésével egyidejűleg jött ki az első Reason 4 kiegészítő refill (hangminta készlet) amely az már az új eszközökhöz, is mint a  Thor, RPG-8 tartalmaz  patch-eket, de még számos új inspiráló dolgot is fel lehet lelni az új refill-ben.   

Hogyan készítsünk egyedi hangzásokat, vagy változtassunk hangokat virtuális szintikkel (VST), vagy szintetizátorokkal (1. rész) Oszcillátor, Burkológörbe.

Első ránézésre bonyolultnak tűnik egy analóg moduláris szintetizátor a rengeteg kezelőszervvel tekerentyűvel. Sőt, mikor először lát meg egy földi halandó (aki zeneszerkesztésre/zeneszerzésre adja a fejét) egy Vsti Szintit. Biztos rögtön vakargatni kezdi a fejét: Mi is ez, és hogyan működik??? Ehhez szeretnék egy kis útmutatást nyújtani. Remélem, ha a végére érsz az irományomnak és meglátsz egy Vst vagy analóg modellezésű Szintit, amin sok a tekerentyű, csak negyed annyira fogsz tőle megriadni, mint akkor ha ezt nem olvastad. Egy Vst Szintiről kép a Fruity Loops ból: 
 
Egy kép a Reason analog szintijéről:
Ahhoz hogy megértsük, hogy hogyan működik egy ilyen hangszer vagy virtuális hangszer. Kezdjük a hang fizikai megismerésével (nem lesz bonyolult). A hang egy rezgés. Vegyük a számunkra érdekesebb változatot, hogy a levegő rezgése. A hang három legfontosabb jellemzője:
1. Hangerő
2. Hangmagasság
3. Hangszin  
Az első kettőt most nem is taglalnám, mert aki egy kicsit is foglalkozik zenével annak ez szerintem úgy is tiszta. A harmadik, tehát a hangszin az amit inkább érdekes lehet. A hangszin a rezgés milyensége. Ez határozza, meg hogy az adott hang egy trombita hangjára hasonlít inkább vagy egy hangvilláéhoz stb. Az elektronikus hangszereknek a hangforrása, ami előállítja az alaprezgéseket (hangokat) az oszcillátor (jelölése: OSC) Ha egyedi hangot szeretnénk előállítani ezzel a szervvel érdemes kezdeni. A 3 alap hullámforma, amit megkülönböztetünk:
1 négyszög hullámforma (klarinéthez hasonló hang)
2 fűrészfog hullámforma (trombitához hasonló hang)
3 sínusz hullámforma (hangvillához hasonló hang )  
Általában nem egy, hanem kettő vagy három oszcillátor is van egy ilyen Szintiben szoft szintiben. Ezek, ha mind be vannak kapcsolva, akkor keveredik a hangjuk. Általában állíthatjuk külön a hangerejüket. Az oszcillátoron tudjuk még beállítani, hogy hányadik oktávban szóljon a hang. Vannak külön kiegészítés képen zajkeltő oszcillátorok is (Noise Generator) 
Tehát ha beállítottuk a kívánt alaphangot / oktávot az oszcillátorokon akkor már van egy hangunk de, ez a hang még korántsem lesz olyan amilyet, szeretnénk, hiszen még nagyon sok mindent módosíthatunk és állíthatjuk az oszcillátorok által előállított hangon. A következő nagyon fontos dolog, amivel tisztába kell lenni a burkológörbe(envelope) .A legtöbb változtatást (modulációt) a hanggal burkoló görbe segítségével állíthatjuk be.  A legegyszerűbben úgy értejük, meg ha megnézünk egy hang hangerő burkológörbéjét. Függőleges tengelyen a hangerő (volume) értéke Vízszintesen az idő (time)   
A vastag vonal pedig maga a burkológörbe A klasszikus burkológörbe (envelope)  négy függetlenül állítható fázissal rendelkezik: Attack=Felfutás, Decay=lecsengés, Sustain=kitartás , Release=elengedés. Itt az ábrán van egy plusz kitartás fázis is (hold). Tehát ha be van állítva egy hanghoz, egy ilyen burkológörbe, és mi lenyomunk egy billentyűzetünkön egy billentyűt, akkor az indít egy jelet (trigger jel) És a hang szépen végigmegy az összes fázison, az elején hirtelen felfut a hangerő (Attack) aztán a legfelső értéken marad egy kicsit (hold) aztán valamennyit halkul, tehát lecseng (Decay). Ezt követően ameddig nyomva tartjuk a billentyűt a kitartás (Sustain) értéken marad. Ha pedig felengedjük a billentyűt, akkor elhalkul teát elértük az utolsó elengedés (Relase) fázist. Az Attack,  Decay és a Release  idõ vagy meredekségi értékek, a sustain és a hold pedig egy szintet jelent. Ahol kitart a hang.
Persze nem csak a hangerőt vezérelhetjük burkológörbével, hanem lényegében bármilyen értéket, ami a hangot alakítja.   
   

Elekronikus zenei műfaj meghatározás

Nem könnyű kiigazodni az elektronikus zene sokrétű világában. Pár héttel ezelőtt fedeztem fel egy  nagyon hasznos oldalt, amely ebben nyújt segítséget. Viszonylag hamar eligazodhatunk a rengeteg, új és régi elektronikus műfaj kacifántos világában. Egy rövid intrót követően, megtalálható az oldalon minden a  70'-es évek elektronikus disco zenéjétől kezdve egészen a legújabb műfajokig. De például a BreakBeat alatt, egésszen a hip-hop-tól eredeztetve a Funky-n kereszül, juthatunk el a Big Beat -ig. Én mióta ráakadtam az oldalra, gyakran meglátogatom. Nagyon hasznos lehet Dj-nek, zenészeknek, de amúgy is szórakoztató az oldal, hiszen Minden műfajnál meghallathatjuk a meghatározó zenéket is. Én felvettem a kedvencekhez, gondoltam megosztom veletek is. Itt elérhető az oldal (klikk), és itt egy kép is:  

     

mp3 ingyen letöltés: Revolution Void - Increase the Dosage

Aki egy kis minőségi breakbeat jazz zenére vágyik, ingyen letöltheti ezt az albumot, teljesen legálisan, hiszen a szerzők teszik ilyen formában közkincsé művüket. Ami szerintem nagyon jó, és követendő példa. Kedvcsinálónak, pedig annyit, hogy nem ismeretlen amatőrökről van szó, hanem olyan zenészekről, akik nem ma kezdték. Michael Shrieve(Santana) vagy Matthew Garrison (Herbie Hancock). Az albumot a jó eséllyel fogják szeretni mind a jazz mind az elektonikus zene kedvelői. Nekem nagyon tetszik, most is ez szól miközben e sorokat, írom.

Az album Innen letölthető. Köszönet a linkért a delay.hu-nak, ugyanis ott találtam.

Pc Zenész Google csoport

A múlthéten fedeztem fel a google csoportok szolgáltatást. Ez lényegében egy levelező lista, amihez tartozik egy email cím, és ha erre a címre írsz  az üzenetedet az összes tag megkapja. Plusz van egy egyszerű oldal is ahol megtekinthetők az eddig elküldött üzenetek. Gondoltam létrehozok a bloghoz egy ilyet is, a fórum mellé. Hátha valakinek ez a fajta kommunikáció inkább tetszik. Ha érdekel a dolog, Az alábbi ablakba beírva az email címed, tudsz csatlakozni a csoporthoz.

Google Csoportok
Feliratkozás a(z) pc zenészek csoportra
E-mail:
Csoport meglátogatása

Ezután kér egy megerősítést e-mailben és ha ez megvan, már küldhetsz és fogadhatsz üzeneteket a csoporttól. A csoport címe: pc-zeneszek@googlegroups.com  ide küldheted a csatlakozás után az üzeneteket.Persze a fórum is elérhető itt. A fórumtémák jelenleg: Milyen zeneszerkesztőt érdemes használni ??? , VSTI PlugIn, Hasznos oldalak, linkek gyűjteménye, Ingyen Letölthető Zenék Mixek Számok. De ha nincs számodra érdekes téma, nyiss nyugottan egy új témát!       

 

Készíts te is házilag szintit!

Ezt a kis videó bemutatja, hogyan tudunk házilag összerakni egy egyszerű elektronikus zajkeltő eszközt. A hozzávalók: egy kis hangszóró (speaker), egy elem, egy pár krokodil csipeszes vezeték, néhány háztartási eszköz, és egy csipetnyi fantázia. Nem biztos, hogy úgy fog szólni, mint álmaink elektronikus hangszere de érdekes dolog ilyesmivel kísérletezni. Gyerekkoromban én is tele szórtam a lemezjátszónk hangszóróját papír fecnikkel, azzal is lehet érdekes hangokat kicsikarni. Nézzük a videót !  
 
A kis videó készítőjének van több ilyen jellegű kísérletezése is, amelyeket itt lehet megtekinteni: https://www.youtube.com/user/emutronic  

Reason 4

 
Az előzetes információk alapján, néhány hét múlva jön ki a Propellerheads cég által gyártott, az egyik legnépszerűbb zeneszerkesztő szoftver legújabb verziójának megjelenése. Természetesen a Reason újabb verziójáról van szó a Reason 4 ről. Ahhoz képest, hogy még nem jelent meg már nagyon sokmindent lehet róla tudni. A béta tesztek már hetek óta folynak, és különböző rendezvényeken már tartottak bemutatókat,a reason új eszközeivel, illetve elég sok mindent lehet olvasni a Propellerhads oldalán is. Az újabb verzió ezúttal nem egy kisebb fejlesztés takar, hanem egy komplett átalakítást. Fejlesztették a szekvenszer részét, sokkal kényelmesebb és gyorsabb lesz bizonyos funkciók használata.Így fog kinézni:
 
 
Több új eszköz is a rendelkezésünkre fog állni a Reason 4 ben. Vegyük sorra tehát az új eszközöket:
 
1. Szoftszinti: A legfontosabb új eszköz egy polifonikus szuper szintetizátor, amely Thor névre hallgat. Az oszcillátorai 6 féle szintézissel képzik a hangokat. Ehhez jön még 4 féle filter (szürő) Nagyon sok modulációs lehetőség, stepszekvenszer. Tehát mindent tud amit kell. Óriási ingyenes hangszínkészletet is készíttet a gyártó a Thor-hoz, híres hang designerekkel és producerekkel.Thor kép:
 
 
         
2. RPG-8 monofónikus arpeggiator: (Ebbe most nem mennék részletesen bele) Aki tudja mi az a arpeggiator az velem együtt biztosan örülni fog neki, hogy lesz ilyen is a jó öreg "rezsóban" Itt egy kép róla:  
 
3.ReGroove mixer : Ezzel az eszközzel lágyabbá élőzenéhez hasonlóbbá tehetjük a zenéket. Megszünteti a gépzene érzetet. ReGroove mixer kép : 
 
 
 
4. Egyebek: Nagyobb bővített hangkészlet sok kényelmi funkció többnyelvű kezelő felület.
Thor bemutató videó:   
 
 
 
ReGroove videó:  
 
A Reason 4 ára: KB. EUR €449 / USD $499
Bármilyen regisztrált verzióról  a Verziófrissítés ára kb. EUR €99 / USD $129
Aki 2007. június 1-je után veszi meg a  Reasont, megfelelő számla/nyugta bemutatásával, jogosult egy ingyenes verziófrissítésre.
Kíváncsian várom, milyen lesz használni a Reason 4 -et.
 
 
 
További infók a www.propellerheads.se/ oldalon
 
 

Tegnap debütált a világ első hordozható mp3 karaoke lejátszója

 

Tegnap debütált a világ első hordozható mp3 karaoke lejátszója az I-Sing. Ha mostantól énekelni van kedved útközben a kedvenc slágereidet, vagy fel szeretnéd venni a zenéket a saját hangoddal, mert hamisan az utcán felénekelve jobban tetszik, mit az eredeti előadótól studió minőségű énekkel, akkor ezt neked találták ki. A kijelzőn olvashatod a karaokeban megszokott módon a dalok  szövegét. Számítógéppel összekötve van mód az mp3-ak cserélgetésére. Videó a youtube-ról:

További infók a gyártó oldalán: www.itsoutrageous.com

 

 

süti beállítások módosítása