Számítógépes zenélés, zeneszerkesztés Pc-n. Zenei Szoftverek, Hangminták, VST, Midi vezérlők, Softsynth, Hangkártyák, Hírek, Cubase, Reason, Sound Forge, Cool Edit, Ft2, Fruity Loops, FL, ReCycle, ReFill

zeneszerkesztes.blog.hu

Gitár felvétele PC-n + Ének, vagy más hangszer házi felvétele PC-N, mikrofonnal.

2007. június 04. - Korpa

Ha gitárt szeretnénk házilag felvenni a számítógéppel, el kell dönteni, hogy mikrofonnal vagy vonal bemeneten (line in) keresztül tesszük. Akusztikus gitárnál vagy más akusztikus hangszernél egyértelmű a dolog, hiszen nem tudjuk bekötni, csak mikrofonnal lehet megoldani a dolgot. Ez a helyzet az ének felvételével is hiszen az énekest se lehet bedugni a hangkártyába. Valamilyen Audio szerkesztő szoftvere is szükségünk lesz amelyik rögzíti a hangszer vagy az ének hangját. Ha elektromos vagy elektro akusztikus gitárt szeretnénk felvenni dugjuk be a line in csatlakozóba (de néha a Mikrofon bemenetbe jobb) . A hangkártyához adott mixer programban tudjuk beállítani, kiválasztani, hogy melyik csatornáról vegyen fel a audio rögzítő, szerkesztő programunk. A képen Sound Baster Audigy 2 mixere :
Ha mikrofonnal veszzük fel a hangot akkor a Rec-et (felvételt) Mickrophone-ra kell állítani. (Mint itt a képen.) Ha vonali bemenetről veszünk fel akkor a REC-et Line In-re kell állítani.

A felvétel erősségét is érdemes a hangkártyához adott keverőben (mixer) szabályozni. A felvevő szoftverekben is általában van lehetőség a hangerő utólagos szabályzására, de itt is feltétlenül be kell állítani a jó végeredmény érdekében. Ha igazán jó minőségben szeretnénk felvenni akár mikrofonnal éneket vagy hangszert, akár gitárt, Line in-ből szükségünk lehet előerősítőre (ha gyenge a jel). Vannak hangkártyák, amikben be van építve az előerősítő és vannak bizonyos mikrofon típusok, amikhez nem kell előerősítő (kondenzátor mikrofonok). Persze ezek nem az olcsó kategóriás cuccok. Ettől függetlenül ha nincsenek ilyen eszközeink akkor is érdemes kipróbálni, hogy mit lehet kihozni a meglévő eszközeinkből, hátha az a minőség is elég.
Amikre fontos odafigyelni a felvételnél:

  1. Zajmentes környezet kialakítása: Minél csendesebb visszhang mentesebb helyiség keresése, kialakítása. Mobiltelefon kikapcs, Szoba ajtóra ne zavarj tábla kiakasztása.
  2. Éneknél szűrhetjük a zajokat a mikrofon elé tett szélvédővel (pop-filter)
  3. Felvételi szint jó beállítása. Ne legyen gyenge a jel de túl se vezéreljük. Ne menjen a kijelző a piros sávba. Érdemes komolyan venni. többször kipróbálni állítgatni, hogy, hogyan a legjobb, mert utólag nem korrigálható minőségromlás nélkül.
  4. Kompresszor használata: Ez akkor fontos, ha nem egyenletes az énekhang, vagy a gitár hangereje pl. néhol halk, néhol hangos. A kompresszor a beállítások alapján kiegyenlíti a hangerőt így pl. az is jól hallható, ha az énekes suttog és az se zavaró ha üvölt. Az blogban említett audio szerkesztőkben általában van kompresszor.
  5. Hangszínszabályozás (EQ) Érdemes használni akár ének, akár gitár vagy más hangszer felvételekor is, hogy a legszebb legmegfelelőbb hangzást kapjuk. Megtehetjük akár utólag is.


Ha mikrofonnal veszünk fel, felvétel közben mindenképpen fejhallgatón (lehetőleg zárt) hallgassuk a saját gitárjátékunkat, énekünket, és a zenei alapot amire játszunk(ez a monitorozás). Mert nagyon csúnya lesz a felvétel, ha visszahallatszik a zenei alap a felvételben.

Hajrá !!! Felvétel indul !!!  

A bejegyzés trackback címe:

https://zeneszerkesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr9992793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi · http://cubetimer.blog.hu 2007.06.13. 11:01:14

Wow! Le vagyok nyűgözve!

Egy kis kiegészítésem lenne még hozzá: Az elektroakusztikus gitárokban lehet, hogy van előerősítő (az enyémben van), ezért nem lehet mikrofonbemeneten használni, csak line-inen.

Jancsoné Kőpősdi Annamaria 2007.09.13. 14:22:22

kérem a progit

cobretti 2007.11.21. 02:35:19

a gitárhoz ajánlott egy Hi-Z inputos hangkártya, sokkal szebb lessz a gitár hangja, mivel elvileg nem szabadna csak ugy line in-ra rákötni a gitárt mert magas indepenciáju jeleket ad. Olvastam már olyanról hogy hazavágta a hangkártyával az alaplapot is.
Persze én is igy használom jelenleg, csak gondoltam szólok hogy tudjátok. a Behringer gyárt egy USB-s cuccot ami olyan 10EHuf körül van, Guitar Link a neve. Érdemes egy olyanra benevezni aki szép hangzást akar.

Anett · http://www.gportal.hu/portal/c-animes 2008.03.02. 14:13:21

Hol tolthetem le ezt a programot?

Horror 2008.09.06. 13:04:50

Thx!!! :)
süti beállítások módosítása