Számítógépes zenélés, zeneszerkesztés Pc-n. Zenei Szoftverek, Hangminták, VST, Midi vezérlők, Softsynth, Hangkártyák, Hírek, Cubase, Reason, Sound Forge, Cool Edit, Ft2, Fruity Loops, FL, ReCycle, ReFill

zeneszerkesztes.blog.hu

Midi Billentyűzetek

2007. június 18. - Korpa

 

Nem egy egyszerű dolog, eldönteni, hogy milyen eszközök kellenek a zeneszerkesztéshez. Mire érdemes költeni és mire nem. Én nagyon sokáig 1 szál Számítógéppel, egy közepes hangkártyával és egy (kölcsön kért) analóg mikrofonnal csináltam zenéket. Aztán mivel a lustaság nagy úr, és már tehernek éreztem hangonként beszerkeszteni  a zenébe az akkordokat, vettem egy kis játék midi billentyűzetet(MIDI SMART a képen ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az ára Br. 8000 Ft körül lehetett, és egy számítástechnikai boltban szereztem be (Ez jó régen volt.) A midi billentyűzet tulajdonképpen egy olyan zongora/szintetizátor billentyűsor amely önmagában nem ad ki hangot (legtöbbször) csak u.n. Midi üzeneteket/jeleket küld, ha játszunk rajta.  A képen egy Fatar TMK61 5 oktávos dinamikus  Midi billentyűzet.  

Ezeket, a jeleket pedig a számítógép, vagy más Midi eszköz  szólaltja meg Pl: Szinti, sampler, dobgép stb.   Ez azért jó dolog mert, nagyobb szabadságot biztosít a felhasználó számára. Például ha jól vállaszt az  ember egy olyan midibillentyűzetet,  ami a hosszú távú céljainak megfelelő, akkor utána már hosszú évekig nem  kell a billentyűzet / midi vezérlő résszel foglalkoznia. Ha új, vagy más hangzásra vágyik a zenéjében,  elég ha csak kicseréli a PC-n a szofvereket, vagy ha nem csak Pc-t használ a hangmodulokat (szinti agyat).
A képen egy népszerű hangmodul Clavia Nord G2 Engine :
  
A komolyabb hangmoduloknak  persze kapható a billentyűs változata is, de jóval drágábbak, mint így.
A képen egy nagyon komoly hangmodul (szinti agy) sok kezelő szervel. Access Virus:
A régi időkben még a PC-k elterjedése előtt, ha valaki új hangzásra vágyott, kénytelen volt minden egyes újabb szintihez megvásárolni a billentyűzetet is, hiszen egybe volt építve. Sőt össze se lehetett őket kötni. Erre találták ki a Midi Szabványt (Végleges formájában 1983 ban). Amely eszközök midi kompatibilisek, (Mára már szinte minden zenei elektronikai eszköz az.) tudnak együtt rendszerben, szinkronban dolgozni. Így nem kell elektronikai műszerésznek, vagy műszaki zseninek lenni ahhoz, hogy két vagy több eszközt össze tudjuk rendszerbe kötni. Ha egy ilyen MIDI billentyűzet vásárolunk és van otthon PC-k jóval olcsóbban, jövünk ki agyagilag hosszútávon mint ha betáraznánk egy csomó komplett szintit vagy akár egy zongorát. Persze ha valaki megengedheti magának, akkor tegye azt, de mi maradjunk PC-s zenélés témánál. DE ! Attól hogy ez így olcsóbb, nem jelenti azt, hogy rosszabb megoldás lenne. A komolyabb stúdiókban is mindig van, egy vagy több ilyen midi billentyűzet (mester billentyűzet). Az összekötés alapesetben otthon az, hogy van egy Pc-k és a hangkártyánkon game port van.(ha nincs midi csatlakózó külön, ide lehet csatlakoztatni a Midi kábelt) így néz ki a MIDI / GAME port      

   

  

 

 

 

 

 

 

 

Ez itt alul a  MIDI KÁBEL. Ez megy a fennti portba, a másik vége pedig a billentyűzetbe.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Összekötés letudva megfelelő szoftverrel már tudunk is játszani a billentyűzetünkön. Valamilyen programot ami  megszólaltatja a játékunkat, szoktak adni minden billentyűzethez, még a kis játék cuccokhoz is de itt ne gondoljunk feltétlenül fantasztikus hangú drága szoftszintikre.

Billentyűzetek fajtái, főbb funkciói:

Játék/Gyerek Billentyűzetek: Olyan mint a fenti midi smart. a billentyűk mérete kicsi felnőtteknek nehéz rajta játszani. Nem leütés érzékenyek (nem dinamikus).Ez azt jelenti, hogy akár gyengén akár erősen nyomom meg a billentyűt nem változik a hangerő. Nincs rajtuk hajlító kerék, modulációs kerék.      

Dinamikus / szintetizátor mechanikás : Leütés érzékenyek. Gyengébb leütés esetén halkabban szó, erősebb leütés esetén hangosabban. Teljes méretűek. A billentyűk mérete itt már akkora, mint a zongoráké de leütésnél nincs zongora érzet. Ezeken már van  hajlító kerék, modulációs kerék.     

Aftertouch funkció: Ha a billentyű lenyomása után felengedés nélkül megnyomjuk a billentyűt egy Aftertouch  jelet küld a billentyűzet. Ehhez hozzá lehet rendelni különböző effekteket hangzásokat pl. vibrato, visszhang stb. Ezzel a funkcióval még kifejezőbb érzelemdúsabb lehet a játék.

Súlyozott Billentyűzet:  Az ilyen billentyűzeten való játék  már hasonlít a zongorán való játékhoz itt "erővel" kell nyomni a billentyűket nem úgy mint a sima dinamikus billentyűknél. De nem tökéletesen azonos a zongora billentyű érzettel.

Kalapács mechanikás billentyűzetek:  A mechanikája 100 % ósan utánozza a zongora mechanikát. Így tökéletesen olyan rajtuk játszani, mint a valódi zongorákon. Itt egy kalapács mechanikás Fatar SL 990 Pro billentyű a képen:    

Extrák:  Nagyon sok mindeden bele fér a midi billentyűzetekbe manapság. Komplett midi kontroler erdőket raknak némelyik billentyüzetre. Ami persze nem rossz dolog ha valaki ilyen módon akar keverni effektezni. Ezen a billentyűzeten pl. vannak csúszkák tekerők kijelzők gombok led-ek étinő-pad minden !!

 A képen Novation X-station25

Ha valaki nem szeretne külön kontrolereket vásárolni mindenféle feladathoz, és igényli a kényelmes gyors munkát, (és van rá pénze ára KB br.135 000 FT ) akkor választhat akár egy ilyen minden az egyben típus MIDI billentyűzetet is , vagy itt egy nagyon népszerű ennél jóval olcsóbb darab. M-audio axiom 25  kb. 53 ezer forintos br áron.

                                                              

Persze minél nagyobb tudású billentyűzetet szeretnénk annál mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkbe. Mindenképpen vásárlás előtt érdemes többféle billentyűzetet kipróbálni, hogy melyiknek megfelelő számunkra a leütési érzete. Nagyon fontos szempont lehet itt is, a választásnál, hogy milyen szoftvereket esetleg szoftszintiket adnak hozzá, és ne felejtsük el hogy néha meg kell venni mellé a tápegységet is.(Van amelyikhez nem kell táplálja 9V-os elem vagy a hangkártya ) A tartozékok is fontosak lehetnek. Vannak különböző pedálok is a billentyűzetekhez. Hangerő szabályozó pedál (volume), Kitartó pedál (sustain) sőt orgona pedál is csatlakoztatható aki ilyet szeretne. Fontos lehet, hogy hány különálló zónára osztható a billentyűzet. Annyi különböző hangon tudunk vele egyszerre játszani ahány zónára osztható, szoftveres babrálás nélkül. Pl: 2 zónánál. Alsó oktávokon basszus gitár hang szólal meg. Felső oktávokon zongora hang. Tényleg érdemes sokat nézelődni, gondolkodni, próbálgatni a billentyűzeteket vásárlás előtt hiszen ezek az eszközök tényleg hosszútávon kiszolgálhatnak minket. A szoftverek a hangzások, a szintik  változnak, de a zongora és a billentyűzetek már nagyon régóta nem. Szerintem érdemes beruházni mindenkinek, igénye pénztárcája szerint.                                 

A bejegyzés trackback címe:

https://zeneszerkesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr97100984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanzon 2010.08.03. 08:23:52

segitséget kérek
van egy casio wk 800 szintim
és driver kellene hozzá
sajnos a lemezem és a gépem pc
költözésnél ellopták
ha valaki tudna segiteni örök hálára kötelezne
üdv
sanzon
süti beállítások módosítása