Számítógépes zenélés, zeneszerkesztés Pc-n. Zenei Szoftverek, Hangminták, VST, Midi vezérlők, Softsynth, Hangkártyák, Hírek, Cubase, Reason, Sound Forge, Cool Edit, Ft2, Fruity Loops, FL, ReCycle, ReFill

zeneszerkesztes.blog.hu

A Midi Kontrollerek

2007. július 19. - Korpa

Ha már egy kis rutint szereztünk a számítógépes zenélésben, előbb-utóbb felmerül bennünk a kérdés, hogy hogyan lehetne gyorsabban kényelmesebben, komfortosabban kezelni a zeneszerkesztő szoftvereinket, vagy hogyan tudnánk fellépni élőben. Itt jönnek képbe a különböző vezérlő eszközök. Nagyon sokféle Kontroller (vezérlő) beszerezhető, amelyek  Midi vagy más Szabványt használva működnek. Ezeknek a eszközöknek egy jelentős része a stúdiókban megtalálható klasszikus vezérlő eszközök mintájára készül. A fő különbség, hogy, ha számítógéppel és kontrollerekel zenélünk, akkor a hanggal mindent a számítógép és a szoftverek csinálnak (keverés, effektezés, panorámázás) és például egy stúdiókeverővel  (vas) ellentétben egy Midi kontroller keverő nem csinál mást, mint elküldi a gépnek a megfelelő értékeket az alapján, hogy hogyan tologatjuk a csuszkákat és hogy, hogyan tererjük a különböző kütyükkel. Ettől persze a kontrolerek sokkal-sokkal olcsóbak, mint "vas" megfeleöik de nem is működnek számítógép és szoftverek nélkül.A képen egy m-audio uc33-e USB kontoler 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vehetünk ilyen Midi kontrollerekből tehát, keverőt, szemplert utánzó kontrollert, vagy olyan MIDI billentyűzetet is amiken vannak különböző,csúszkák tekerők.

Itt egy kontroller a Korgtól, ami egy népszerü vas sampler-ük után készült MPD 16 . 

 Persze számos olyan konroller is létezik amelyet  nem neveznék klasszikus stúdió eszköznek. Ilyenek Pl. a DJ kontrólerek amit kimondottan DJ -k használnak akár otthon számítógéppel vagy színpadon,élőben (Live Act).

Az m-audio DJ kontrollere a képen  

 

                                                                                                                                

Képen a Vestax VCI 100 as. Szintén Dj Midi controller       

                                  

 

 

 

 

 

 

 Ami még erősen zenész, függő kontroller, a dob kontrollerek, és az octapadok, természetesen dobosoknak. 

 A képen egy ROLAND TD-6 KW V-DRUM PAD SET:

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 Yamaha D-55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A kontrollereknek számos fajtája van billentyűzettbe épített, vezeték nélküli, vízálló, érintőképernyős, és nagyon sok őrültnél őrültebb kontroller is létezik.

A monomee még egy nagyon sikeres kontoller  8x8 db ledekkel elátott gombokkal. Bármit lehet vele irányítani. Ha érdekel, nézd meg róla a kis videót   

 

Az altalános kontroller kezelő szervek:

Nyomó gombok: leginkább navigációhoz pl: play stop, pause, mute, solo stb. (de lehet máshoz is, lásd Monomee)

csúszkák (fader) : Bármilyen értéket vezérelhetünk velük. Ezekből van motoros változat is. A motoros faderek megjegyzik a csúszkák mozgását, és ha visszajátsszuk a zenét, ugyan úgy mozognak, mint ahogy mi mozgattuk felvételkor a federeket.

 Allul a képen, egy Alphatrack motoros Fader

 

 

 

 

 

 

 

Egy kis videó, szintén az Alphatrack motoros Faderről (csak hogy lássuk, hogy mozog)

 

 

 

Tekerők: Ebből van, véges, és körbeforgó (végtelen tekerő).

 

 

 

 

 

 

                   

 

   

    

          

          

X-Y joystick: Ezzel két paramétert vezérelhetünk egyszerre.

 

 

 

 

érintő pad (touch pad): Nagyából azt csinálja mint a joystick csak egy kis érintő felülettel vezérelhetjük a paramétereket  (mint a laptopokon a kis nyilat). De ha van egy ilyen kezelő szervünk, az sokkal több lehetőséget rejt, mint egy joystick.

 

 

 

Ami még jól jöhet ha van, a visszajelzők: ledek, LCD, kijelzők amik írják az értékeket és esetleg, hogy az adott kütyü éppen mit vezérel. Ha sötétben is kell használnunk, olyat válaszunk amiknek a kezelőszervei  világítanak a sötétben. 

MIdi billentyűzetbe épített kontrollerek Novation ReMOT-25:  

 

 

 Viszonylag új dolog a JazzMutant cég által gyártott, teljesen univerzális érintőképernyős kontrollerek. Ezek az érintőképernyőn jelenítik meg a legkülönbözőbb kezelő szerveket a teljesen álltalános faderektől kezdve a zongorabillentyűkön át, akár programozhatunk vele szekvenszert, vagy állíthatjuk bármely paraméter grafikonját is. Vannak olyan speciális  vezérlési lehetőségei, hogy például a képernyőn megjelenő négyzetben pattogó golyók mozgása változtatja (modulálja) a hang paramétereit, és a érintőképernyő segítségével, úgy lökdöshetjük a golyókat, ahogy nekünk tetszik.

képek a Lemur nevü érintőképernyős kontrolerről:         

 

 

 

 

 

A lennti képen pedig a másik Jazzmutant termék a Dexter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A végére még egy videó, a már említett Lemur-ról a pattogó  golyókkal.                                                                         

 

 

       

A bejegyzés trackback címe:

https://zeneszerkesztes.blog.hu/api/trackback/id/tr35120936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása